НОВИНИ від 27.07.2012

Компанії, якими керують експерти, демонструють вищу результативність

Організації, на чолі яких знаходяться експерти ключового бізнесу, люди, які мають спеціалізовані знання та досвід не лише в питаннях менеджменту, але й у сфері, в якій працює їхня компанія, демонструють вищу результативність та здатні досягнути більшого успіху, ніж "загальні" менеджери. Такі дані дослідження, проведеного спеціалістами з London's Cass Business School спільно з University of Sheffield.

Компанії, якими керують експерти, демонструють вищу результативність Цікаво те, що такі дані отримано завдяки аналізу автомобільних перегонів "Формула 1" за останні 60 років. Аналіз засвідчив, що керівники команд, які починали свій кар'єрний шлях із посади пілота "Формули 1", зуміли привести команду до перемоги у вдвічі більшій кількості заїздів, ніж менеджери, які такого досвіду не мали.

"Колишні успішні пілоти, на зразок Джина Тодта (Jean Todt), під керівництвом якого команда Ferarri 13 разів отримувала кубок "Формули 1", з великою ймовірністю стають ефективними менеджерами. Це твердження правдиве навіть зі врахуванням всіх ресурсів та факторів, які відіграють на користь тієї чи іншої команди", — наголошує співавтор дослідження доктор Аманда Гудол (Amanda Goodall), представниця Cass Business School.

Наявність спеціалізованого досвіду важлива не тільки у перегонах, переконана Аманда. Спеціалістам практично завжди вдається стати кращими менеджерами завдяки наявності у них експертних знань, а також глибоко вкоріненим технічним знанням, які допомагають їм сформувати ефективну тактику та інтуїтивну стратегію.

"Чи означає це, що генеральний директор McKinsey повинен бути в першу чергу видатним консультантом, а керівник BMW — інженером? Чи справді лікарі стануть найкращими керівниками медичних закладів? Ми переконані, що так!" — додає Аманда.

"Протягом кількох останніх десятиліть ми бачимо розвиток "менеджеріалізму" (managerialism), коли традиційне внутрішнє зростання від спеціаліста до керівника змінюється на пошук "професійних" менеджерів, які не мають іншої спеціалізації, окрім управління. Це доволі небезпечна тенденція, оскільки, як свідчить дослідження, по-справжньому ефективні лідери повинні в першу чергу бути експертами у тій сфері, в якій вони планують працювати. Диплом "загального" менеджера є недостатньою умовою для ведення ефективного управління".

Ще однією причиною успішності компаній, якими керують спеціалісти, є повага до таких лідерів учасників команди. Адже вони знають, що ця людина не просто керує, але й у деталях розуміє процес функціонування компанії. Окрім того, репутація лідера-експерта може стати в нагоді коли потрібно залучити до команди інших висококласних спеціалістів.

"Тепер ми можемо пояснити, чому досягають успіху відносно нові команди "Формули 1", на зразок Red Bull, якою керує колишній пілот Крістіан Хорнер (Christian Horner), чи Sauber, якою керує колишній механік Пітер Саубер (Peter Sauber). У цих команд немає 50-річної історії змагань і перемог. Але ними керують справжні експерти — люди, які дуже добре розуміють внутрішню кухню "Формули 1", — підводить підсумок Аманда Гудол.

Раніше доктор Гудол проводила аналогічне дослідження серед 300 закладів охорони здоров'я і прийшла до висновку, що лікарні, якими керують лікарі, демонструють кращі результати, ніж ті, якими керують "професійні" менеджери.

За інформацією management-issues.

Original URL: www.management.com.ua/news/?id=1426


Copyright © 2001-2024, Management.com.ua