НОВИНИ від 24.07.2013

Цькування в офісі: де це прийнятно, а де ні

Як сприймається офісне цькування у сучасних компаніях? Це питання стало темою глобального дослідження1, одним із авторів якого є Нікос Бозенелос (Nikos Bozionelos), відомий фахівець у сфері психології бізнесу, професор Нантської школи менеджменту (Франція).

Цькування в офісі: де це прийнятно, а де ні
Ілюстрація: Shutterstock
«Наше дослідження показало, що хоча ступень прийнятності офісного цькування залежить від галузі, рівня оплати праці персоналу та гендерного складу працівників, все ж таки головним чинником тут є культура країни, де розташована фірма», — зазначає Нікос Бозенелос.

«Отже, міжнародним корпораціям, котрі визначають свою HR-політику, а також окремим людям, що розглядають можливість свого працевлаштування у тій чи іншій країні, важливо усвідомити — те, вважається переслідування працівників на роботі звичайною річчю або ні — залежить від місця розташування організації», — додає він.

Відповідно до висновків опитування, Велика Британія та США опинилися серед країн, культурі яких притаманний високий ступень зорієнтованості на результативну працю. Інакше кажучи, там у першу чергу цінуються досягнення, відчуття терміновості вчинення дій та чіткість комунікації. Отже, в організаціях цих країн упереджене, свідомо кривдне ставлення до працівників може толеруватися, якщо це є засобом досягнення кращих результатів. І навпаки, в фірмах таких держав, як Аргентина, Мексика та Колумбія — повага до людської гідності важить незрівнянно більше, ніж економічні виміри діяльності персоналу.

Натомість на азійському континенті результативність найбільше ціниться в регіоні домінування конфуціанства — а саме у Сінгапурі, Гонконгу і Тайвані.

Згідно авторів дослідження, виглядає так, що в деяких регіонах офісне цькування насправді може слугувати підвищенню продуктивності працівників. Втім, зворотнім боком медалі є те, що людьми, котрі стають жертвами офісних переслідувань, оволодівають почуття безвихідності, страх та депресивні настрої, а подеколи навіть з’являються й думки про самогубство.

Також, як з’ясувалося під час дослідження, у таких країнах, як Сінгапур, Гонконг і Тайвань менеджери мають більшу владу над підлеглими, а це означає, що останні відносно спокійно сприймають прояви цькування із боку своїх керівників. Чого не скажеш, наприклад, про працівників британських компаній, які можуть ставати жертвами переслідувань на роботі не рідше, ніж їхні азійські колеги. Проте британці сприймають такі прояви набагато болючіше, бо вірять в ідеали справедливості. Тож вони вважають, що цькування не лише виходить за межі поведінки, допустимої в офісному середовищі, але й також завдає шкоди суспільству в цілому.

За інформацією management-issues.


    1 У ході дослідження було опитано 1 484 випускників та студентів програм MBA із 14-ти країн.


Original URL: www.management.com.ua/news/?id=1496


Copyright © 2001-2024, Management.com.ua