НОВИНИ від 21.01.2014

Чому краще бути босом

Як з'ясували в ході нещодавнього дослідження аналітики організації Pew Research Center, керівники більш задоволені сімейним життям, роботою і фінансовою ситуацією, ніж лінійні фахівці. Зокрема, про те, що вони задоволені існуючим станом речей в професійному плані, сказали 70% менеджерів і всього 48% звичайних співробітників, пише RB.ru з посиланням на The Wall Street Journal.

Чому краще бути босом
Ілюстрація: Shutterstock
Що стосується задоволеності сімейним життям, то тут теж є розрив на користь керівників, проте не такий значний, як у випадку з "робочими питаннями". 83% менеджерів заявили, що своїм особистим життям вони повністю задоволені, тоді як серед звичайних співробітників цей показник становить 74%.

Однак, як з'ясували дослідники, далеко не всі хочуть стати керівниками, незважаючи на всі плюси, які можна від цього отримати. 39% опитаних співробітників хотіли б коли-небудь зайняти менеджерську позицію, а ось 43% респондентів це зовсім не потрібно. У фінансовому плані задоволеність керівників теж вище, ніж у лінійних фахівців (у чому, втім, нічого дивного теж немає): 40% керівників сказали, що "дуже задоволені" своїм фінансовим становищем, і всього 28% фахівців сказали те ж саме. 62% менеджерів і 54% звичайних співробітників вважають задовільним співвідношення "коло обов'язків — рівень оплати".

Дослідження підтверджує і той факт, що боси дивляться на роботу як таку з дещо іншої точки зору, ніж прості співробітники. Зокрема, велика частина опитаних керівників сприймає роботу як кар'єру, як професійну реалізацію, тоді як дуже багато співробітників більше схиляються до того, що робота — швидше просто засіб для заробітку. 73% керівників вважають рівень власної освіти достатнім для того, щоб домогтися успіху. Тим же самим можуть похвалитися лише 57% фахівців.

Якщо говорити про дискримінацію за гендерною ознакою, то навіть американські респонденти визнають: чоловікові набагато простіше зайняти вищі керівні пости, і не має значення, розвивається його кар'єра в бізнесі або ж у політиці.

Те ж саме стосується і заробітку — 54% опитаних керівників і співробітників стверджують, що чоловік у більшості випадків заробляє більше, виконуючи однакові з жінкою функції. І це справедливо для абсолютно всіх категорій працівників — включаючи навіть вищий менеджмент. Відомо, що жінки, які очолюють компанію, заробляють менше, ніж чоловіки в аналогічному сегменті бізнесу на аналогічних позиціях. Наприклад, найбільш високооплачуваними жінками в топ-менеджменті є фінансовий директор корпорації Oracle Сафра Кац (Safra Catz) ($ 51,7 млн.) і СЕО Yahoo! Марісса Маєр (Marissa Mayer) ($ 36,6 млн.). Для порівняння — Ларрі Елліссон (Larry Ellison), СЕО Oracle, заробляє приблизно вдвічі більше Сафри Кац.

Original URL: www.management.com.ua/news/?id=1518


Copyright © 2001-2024, Management.com.ua