НОВИНИ від 01.11.2019

Найбільш ефективні CEO 2019

Видання Harvard Business Review опублікувало свій рейтинг 100 найефективніших гендиректорів компаній (The Best-Performing CEOs in the World, 2019) з переліку S&P Global 1200 за 2019-й рік. Його очолив Дженсен Хуан (Jensen Huang), CEO американської компанії NVIDIA, котрий перемістився на чільну позицію з другого місця, яке займав у рейтингу 2018-го року.

Хуан став співзасновником NVIDIA 1993-го, у тридцятирічному віці. Спочатку компанія була виробником графічних процесорів для відеоігор. Із того часу вона розширила сферу своєї діяльності, ставши розробником чіпів для штучного інтелекту, які, серед іншого, використовуються в безпілотних автомобілях, робототехніці та дронах.

Дженсен Хуан вийшов на перше місце в рейтингу завдяки сильній фінансовій позиції NVIDIA (за період з кінця 2015-го до кінця 2018-го року вартість її акцій зросла у 14 разів) та високому ESG-рейтингу (оцінюється ступень інкорпорування в стратегію та бізнес-практику організації найбільш передових підходів у таких сферах, як екологія, соціальна політика та система управління).

Другу позицію в рейтингу посів співзасновник та керівник Salesforce (розробник однойменних програмних додатків) Марк Беніофф (Marc Benioff), який перебуває на цій посаді з 2001-го року. На третьому місці — Франсуа-Анрі Піно (François-Henri Pinault), з 2005-го CEO Kering — компанії, що займає провідні позиції на ринку предметів розкоші (зокрема, є власником брендів Gucci, Yves Saint Laurent, Balenciaga, Alexander McQueen). На четвертому — Річард Темплтон (Richard Templeton), з 2004-го року керівник Texas Instruments. Замикає першу п’ятірку Ігнасіо Галан (Ignacio Galán), з 2001-го року СЕО іспанської енергетичної компанії Iberdrola.

(Минулорічний лідер рейтингу Пабло Ісла (Pablo Isla), екс-CEO іспанської Inditex, перейшов на посаду голови ради директорів і тому не став учасником рейтингу.)

10 найефективніших гендиректорів компаній 2019

Особливістю цьогорічного рейтингу є те, що продуктивність діяльності керівника вимірювалася за весь період його перебування на посаді.

«Лідери переліку 2019-го року досягли успіху за рахунок вищої, ніж в їхніх колег, результативності за тривалий період часу — як за фінансовими показниками, так і за все більш значущими метриками, що стосуються діяльності компанії в екологічній і соціальній сферах, а також якості її системи управління», — cказав головний редактор HBR Аді Ігнейшес (Adi Ignatius).

Учасниками рейтингу HBR стали гендиректори компаній з переліку S&P Global 1200, які перебували на своїх посадах щонайменше два роки. Розраховувалися сукупний дохід акціонерів і зростання ринкової капіталізації за весь період їхньої каденції. Також враховувався рейтинг діяльності в ESG-сфері, який надали дві компанії: SRHub і Sustainalytics. Цього року було збільшено вагу ESG-фактора з 20% до 30%, що вказує на те, що зараз як інвестиційні фонди, так і окремі індивіди, приймаючи рішення про інвестиції, ґрунтуються не тільки на фінансових показниках, але й враховують набагато ширший діапазон чинників. (Вага фінансового рейтингу становить 70%.)

Однією із «жертв» зростання значущості показників щодо соціальної відповідальності став гендиректор Amazon Джефф Безос (Jeff Bezos). 2014-го Безос очолив перелік HBR; 2015-го за сумою балів зайняв 828-му позицію; 2016-го — 719-ту (якби враховувався тільки фінансовий рейтинг, він залишався би лідером у ці роки); а 2019-го — взагалі не потрапив до переліку. Згідно Sustainalytics, низькі бали керівника Amazon віддзеркалюють ризики, пов’язані з умовами праці в компанії, її кадровою політикою, стану справ із безпекою даних та порушеннями антимонопольного законодавства.

У цьогорічному рейтингу найефективніших гендиректорів фігурують чотири бізнес-леді. Це Ненсі МакКінстрі (Nancy McKinstry), Wolters Kluwer (16-те місце); Ліза Су (Lisa Su), Advanced Micro Devices (26-те місце); Дебра Кафаро (Debra Cafaro), Ventas (29-та позиція); та Мерилін Х’юсон (Marillyn Hewson), Lockheed Martin (37-ме місце).

Така низька представленість жінок у переліку віддзеркалює стан справ в управлінській царині. З 876-ти компаній, гендиректори яких відповідали умовам участі в рейтингу, лише 34 (або 4%) очолювали жінки.

«Серед керівників глобальних компаній надто мало жінок і таку ситуацію потрібно змінювати; і хоча немає універсального способу вирішення цієї проблеми, наше дослідження показало: досвід роботи в правлінні допомагає жінкам піднятися на найвищий щабель», — зазначив Аді Ігнейшес.

Ще одна особливість цьогорічного рейтингу. Гендиректорів, які до нього увійшли, відрізняє виняткова тривалість управлінського життя — в середньому більш ніж вдвічі довша, ніж середній термін перебування на посаді керівників компаній з переліку S&P 500.

Original URL: www.management.com.ua/news/?id=1597


Copyright © 2001-2024, Management.com.ua