НОВИНИ від 22.07.2003

Росія програла Україні на чемпіонаті-2002 по глобалізації

Другий рік підряд Ірландія визнається найглобалізованішою країною світу. У першу п'ятірку найбільш глобалізованих країн також увійшли Швейцарія (зберегла друге місце), Швеція (була п'ятої), Сінгапур (були третім) і Нідерланди (четверте місце в минулому рейтингу).

Усього в рейтингу глобалізації беруть участь 62 країни світу, які поєднують 85% населення земної кулі і більш 90% світової економіки. При складанні рейтингу експерти журналу Foreign Policy враховують чотири основних параметри. По-перше, економічна інтеграція — обсяг міжнародної торгівлі, інвестицій і різного роду виплат (у тому числі і зарплат), чинених з перетинанням державних кордонів. По-друге, персональні контакти — міжнародні поїздки і туризм, обсяг міжнародних телефонних переговорів, поштових відправлень і перекладів і т.д. У третіх, технологія — число користувачів Інтернет, число інтернет-серверів і т.д. У четвертих, залученість країни до міжнародної політики — членство в міжнародних організаціях, кількість посольств тощо.

У попередньому рейтингу Росія займала 40-е, а Україна — 42-е місце у світі за рівнем глобалізації. Цього року ситуація змінилася: Україна зберегла 42-й рядок у підсумковій таблиці, а Росія змістилася на 45-е місце. Зокрема, Україна перевершила Росію за рівнем залучення економіки у світову економічну систему (по цьому показнику Україна зайняла 35-е місце, а Росія — 51-е), по числу громадян країни, що відвідали інші країни (відповідно, 43-е і 54-е місця), по обсягах міжнародної торгівлі (11 і 40). Росія випереджає Україну по числу міжнародних організацій, у роботі яких вона бере участь (12-е місце — Росія, 22-е — Україна), а також по числу інтернет-серверів (відповідно, 41-е і 45-е місця). Для порівняння, Великобританія зайняла 9 місце, слідом за нею йдуть Фінляндія, США і Франція. Чехія — на 15-й позиції, Німеччина — на 17-й, Польща — на 32-й, Японія — на 35-й, Китай — на 51-й.

Торік знизилося число туристів, що роблять подорожі в інші країни. Також зменшилися обсяги міжнародної торгівлі. Укладачі Індексу підкреслюють, що рівень економічної інтеграції особливо помітно знизився в Західній Європі.

Джерело — Washington ProFile.

Original URL: www.management.com.ua/news/?id=272


Copyright © 2001-2024, Management.com.ua