НОВИНИ від 17.09.2003

На ринку капіталу Люксембург успішно конкурує з іншими державами

Швидкомінлива ситуація у світовій економіці не могла не відбитися на інвестиційній політиці. Оскільки тенденції в економіці в основному носили негативний характер, то й ринок інвестицій відреагував на це належним чином.

На 21 відсоток скоротився обсяг іноземних інвестицій у світі в 2002 році, але і цього року скорочення продовжується. Так, за даними агентства ООН UNCTAD, показник істотно знизиться у порівнянні з минулим роком.

Дворічне падіння обсягу коштів, які компанії вкладають у закордонні підприємства, — це саме значне зменшення у потоці прямих іноземних інвестицій за останні 30 років, з часів нафтової кризи 1970-х.

Публікація щорічної доповіді UNCTAD збіглася за часом із підготовкою міжнародного форуму в Мексиці, учасники якого обговорювали заходи про спрощення процедури інвестування транснаціональними корпораціями в інші країни. У доповіді агентства ООН говориться, що більше всього страждають від скорочення обсягу інвестицій країни Африки і Латинської Америки.

Однак найпомітніше падіння суми вкладень з-за кордону пережили в 2002 році Сполучені Штати: з першої позиції у світі по цьому показнику вони перемістилися на п'яту. У порівнянні з 2001-м потік іноземних вкладень в американську економіку скоротився на 80 відсотків.

У Британії ситуація схожа: скорочення склало 60 відсотків; загальний обсяг іноземних інвестицій склав у 2002 році 25 мільярдів доларів.

У цілому ж по світі рівень інвестицій скоротився до 651 мільярда доларів у порівнянні з 1,4 трильйони в 2000-му і 840 мільярдами в 2001-му. До цього привело різке зменшення числа злиттів і покупок компаніями одна одної: торік обсяг таких угод скоротився майже вдвічі і склав лише 370 мільярдів доларів. Світове падіння інвестицій відбувається в основному за рахунок США і Європи — вони довгий час домінували в цьому секторі, як інвестори.

Що стосується азіатських країн, то вони завжди вважалися здебільшого реципієнтами. І сьогодні азіатські країни продовжують залучати значні обсяги інвестицій. Так, торік у Китай іноземці вклали 53 мільярда доларів (на 13 відсотків більше, ніж у 2001-му), а в Японію, де було продано кілька великих фінансових компаній, — 9 мільярдів.

Збільшився потік грошей в Центральну і Східну Європу, багато країн якої готуються до вступу в Європейський союз, — на 15 відсотків і склав 29 мільярдів доларів.

Вкладення коштів в африканські країни, які ніколи не вважалися занадто привабливими через нестабільність регіону, скоротилися на 41 відсоток — з 19 до 11 мільярдів доларів, а в латиноамериканські, котрі не встигли опам'ятатися від недавньої фінансової кризи, — на 33 відсотка — до 56 мільярдів.

Зміна обсягів іноземних інвестицій (у %)

Африка - 41%
Латинська Америка - 33%
Азія - 11%
Східна Європа + 15%
Джерело: UNCTAD

Самою привабливою для іноземних інвесторів крапкою на світовій карті виявився в 2002 році Люксембург — фінансовий центр, який має привілейований податковий статус. Малюсіньку державу просто закидали мільярдами доларів.

Лідери за обсягом іноземних інвестицій (у млрд. доларів)

Люксембург 90
Китай 53
Франція 52
Німеччина 38
США 30
Джерело: UNCTAD

У доповіді UNCTAD говориться, що в 2004 році потік інвестицій швидше за все знову збільшиться. Однак автори попереджають, що багато чого буде залежати від відновлення глобальної економіки і повернення впевненості інвесторам: "Низькі доходи, падіння цін на акції, стурбованість корпоративними боргами й обережною банківською політикою запозичення можуть підірвати перспективи збільшення обсягу інвестицій".

У документі говориться, що перспективи вугільної і нафтової індустрії виглядають непогано — незважаючи на тенденцію до зниження вкладень у ці сфери. Однак автомобільна й авіакосмічна промисловість залишаються дуже слабкими. Говориться також і про подальший ріст фінансових потоків у Східну Європу та Росію.

Крім того, UNCTAD звертає увагу на ріст числа міжнародних угод, що регулюють міжнародні інвестиції, і укладає: хоча такі угоди і можуть піти на користь окремим країнам, все-таки уряди повинні робити все, щоб забезпечити свободу пересування капіталів.

Тим часом Всесвітній банк, Міжнародний валютний фонд та Організація з безпеки та співробітництва в Європі призвали багаті країни на мексиканських переговорах піти на поступки в питаннях фінансування сільського господарства. "Нам потрібен рішучий прорив у торгівельній політиці, котра підриває економічний розвиток. Донори не можуть допомагати у створенні умов для розвитку однією рукою, а іншою рукою відразу застосовувати торгові обмеження, що ці умови нейтралізують", — говориться у заяві трьох організацій, підписаних президентом Всесвітнього банку Джеймсом Вулфенсоном, директором-розпорядником МВФ Хорстом Келлером і генеральним секретарем ОБСЄ Доналдом Джонстоном.

Джерело — "Российская Бизнес-газета".

Original URL: www.management.com.ua/news/?id=290


Copyright © 2001-2024, Management.com.ua