НОВИНИ від 02.03.2004

Рейтинг глобалізації: Україна залишилась на 42-му місці

У 2003 році Україна зайняла 42-е місце у світі за рівнем глобалізації.

У рейтингу враховувалися дані по 62-м країнам світу, які поєднують 88% населення земної кулі і більш ніж 91% світової економіки. За три роки позиції України не змінилися.

Останні десять рядків у рейтингу зайняли Іран (62-е місце), Індія, Єгипет, Індонезія, Венесуела, Китай, Бангладеш, Туреччина, Кенія і Бразилія. До цього висновку прийшли автори щорічного "Рейтингу Глобалізації" (Globalization Index), який щорічно публікує журнал Foreign Policy.

При складанні рейтингу враховуються чотири основних параметри. По-перше, економічна інтеграція — обсяг міжнародної торгівлі, інвестицій та різного роду виплат (у тому числі і зарплат), здійснених з перетинанням державних кордонів. По-друге, персональні контакти — міжнародні поїздки і туризм, обсяг міжнародних телефонних переговорів, поштових відправлень і перекладів і т.д. По-третє, технологія — число користувачів Інтернет, число інтернет-серверів і т.д. По-четверте, залученість у міжнародну політику — членство держав у міжнародних організаціях, кількість посольств і т.д.

За останні роки перелік найбільш глобалізованих держав світу практично не змінився. Найбільш глобалізованою країною знову стала Ірландія. На другому місці — Сінгапур, на третьому — Швейцарія (держави, що ніколи не випадали з першої п'ятірки). Крім них серед двадцяти найбільш глобалізованих країн (у порядку займаного місця): Нідерланди, Фінляндія, Канада, США, Нова Зеландія, Австрія, Данія, Швеція, Великобританія, Австралія, Чехія, Франція, Португалія, Норвегія, Німеччина, Словенія і Малайзія. У порівнянні з результатами рейтингу 2002 року, значно зміцнили свої позиції Філіппіни, Аргентина, Австралія і Нова Зеландія. Допрогравших автори рейтингу віднесли Марокко, ПАР, Єгипет, Кенію і Швецію.

Через кризу в міжнародній економіці, 2003 рік став одним з невдалих для процесу глобалізації. Знизилися обсяги міжнародної торгівлі і міжнародних інвестицій. Наприклад, кількість іноземних інвестицій у світі впала на 21% у порівнянні з рівнем 2002 року. З відтоком іноземних капіталів зіштовхнулися 108 держав світу. Це призвело до бурхливої роботи законодавців й урядів: у 2003 році 70 урядів світу схвалили 248 змін у законодавствах, покликаних привернути увагу інвесторів. У 2002 році було прийнято 208 подібних актів, у 2000 році — 150.

Негативний вплив на процеси глобалізації зробила війна в Іраці. Відносини між багатьма державами загострилися. Помітно зменшилася кількість туристів у багатьох регіонах світу. Загальмувалася міжнародна торгівля. При цьому, держави світу активно співрацювали щодо проведення миротворчих операцій, а "багаті" країни активно витрачали кошти на допомогу "бідним". У світі пройшли декілька "торгових" війн. Проте, було укладено 14 нових міжнародних угод, що забезпечують свободу торгівлі.

2003 рік не став провальним для світових комунікацій. У світі з'явилося 130 млн. нових користувачів Інтернету. У цілому, у Всесвітню Мережу мають доступ 620 млн. чоловік або 9.9% населення земної кулі. При цьому основний приріст прийшовся не на індустріально розвинуті, а на країни, що розвиваються. Наприклад, за рік кількість користувачів Інтернету в Індії виросло на 136%, у Бразилії — майже на 79%. Значно виросла кількість міжнародних телефонних переговорів — вцілому, до 135 млрд. хвилин. Середньостатистичний мешканець Землі проговорив з іноземним абонентом більше 21-ї хвилини. Вперше у світі кількість стільникових телефонів перевищила кількість стаціонарних телефонних ліній: 18.98 абонентів стільникових телефонів проти 17.95 абонентів традиційних телефонів на 100 чоловік. Утім, успіхи в області електронних комунікацій досягнуті лише деякими регіонами світу: у районі Манхеттена (центр Нью-Йорку) більше телефонних ліній, ніж у всій Африці.

Найбільш глобалізовані країни за різними показниками

"Економічна інтеграція"
"Персональні контакти"
"Технологія"
"Залучення у світову політику"
  1. Ірландія
  2. Сінгапур
  3. Нідерланди
  4. Панама
  5. Словаччина
  6. Чехія
  7. Фінляндія
  8. Малайзія
  9. Швейцарія
  10. Швеція
. . .
  1. Україна
. . .
  1. Росія
. . .
  1. Бангладеш
  1. Швейцарія
  2. Ірландія
  3. Сінгапур
  4. Чехія
  5. Канада
  6. Австрія
  7. Ізраїль
  8. Данія
  9. Хорватія
  10. Нова Зеландія
. . .
  1. Україна
. . .
  1. Росія
. . .
  1. Іран
  1. США
  2. Нова Зеландія
  3. Сінгапур
  4. Чехія
  5. Канада
  6. Данія
  7. Швейцарія
  8. Нідерланди
  9. Швеція
  10. Сінгапур
. . .
  1. Росія
. . .
  1. Україна
. . .
  1. Бангладеш
  1. Австрія
  2. Франція
  3. Нова Зеландія
  4. Португалія
  5. Німеччина
  6. Італія
  7. Великобританія
  8. Швеція
  9. Аргентина
  10. Данія
. . .
  1. Росія
. . .
  1. Україна
. . .
  1. Тайвань

Джерело — Washington ProFile.

Original URL: www.management.com.ua/news/?id=385


Copyright © 2001-2024, Management.com.ua