НОВИНИ від 17.03.2004

Forbes назвав найбагатших голів держав

Журнал Forbes опублікував рейтинг найбагатшших голів держав, включаючи членів королівських родин, а також рейтинг статків керівників країн G7. Перший рейтинг очолив король Саудівської Аравії Фахд бен Абд аль-Азіз ас-Сауд. Багатство Сільвіо Берлусконі, лідера другого рейтингу, виявилося в два з половиною рази менше. Проте в 40 разів більше, ніж у всіх інших лідерів G7, разом взятих.

За словами укладачів рейтингу Forbes, оцінка статків перших осіб держав — складна справа. Найчастіше неможливо відокремити майно корони від загальнонаціонального надбання, як у випадку з Букінгемським палацом у Лондоні. Крім того, деякі лідери перед вступом на свою посаду передають формальний контроль над своїм майном третім особам. Зокрема, закон зобов'язав прем'єр-міністра Таїланду Таксіна Чинавата передати контроль над своєю медіаімперією родині. Forbes у своїй оцінці орієнтувався на оцінку земель, нерухомості, акцій та інших активів, що належать лідерам.

Найбагатшим правителем виявився король Саудівської Аравії Фахд бен Абд аль-Азіз ас-Сауд, чий статок оцінюється в 25 млрд. доларів. За ним йде президент ОАЕ, султан Брунею і принц емірату Дубай. Основою їхнього багатства є доходи від нафти. Серед європейських голів держав найзаможніший — принц Ліхтенштейнський Ханс Адам II. Йому належать три палаци XVII століття і чотири будинки у Відні, колекція робіт старих майстрів, у тому числі Рембрандта і Рубенса, а також 20 тис. гектарів землі в Австрії. У рейтингу опинилися також лідер Палестинської автономії Ясир Арафат, що, за даними Forbes, має доступ приблизно до 6% усього бюджету Палестинської автономії (74 млн. доларів у рік), і Фідель Кастро — за рахунок контрактів з іноземними компаніями його статок щорічно поповнюється на 20 млн.

Крім рейтингу найбагатших правителів світу журнал випустив рейтинг статків керівників країн G7. Перше місце в ньому зайняв італійський прем'єр-міністр Сільвіо Берлусконі, що володіє контрольним пакетом італійської телемережі Mediaset та іншими банківськими і медіаактивами на загальну суму 10 млрд. доларів. Друге місце з 225 мільйонами зайняв прем'єр-міністр Канади Пол Мартін. Головним активом канадського прем'єра є компанія Canada Steamship Lines, контроль над якою пан Мартін передав синам напередодні вступу на посаду. Інші лідери G7 набагато скромніші. Статок президента США Джорджа Буша — 15 млн. доларів. Далі йдуть Жак Ширак (9 млн), Тоні Блер (3 млн.), Дзюн'ітіро Коїдзумі (2 млн.). "Найбідніший" серед усіх лідерів G7 — німецький канцлер Герхард Шредер. Його майно оцінено усього в 1 млн. доларів.

За інформацією Newsru.com та журналу Forbes.

Original URL: www.management.com.ua/news/?id=395


Copyright © 2001-2024, Management.com.ua