НОВИНИ від 22.03.2004

Світовий рейтинг Fortune 500 очолила мережа універмагів Wal-Mart

Американський журнал Fortune опублікував ювілейний, 50-й за ліком, рейтинг компаній Fortune 500, який другий рік підряд очолила американська мережа універмагів Wal-Mart.

У цілому дуже вдалий 2003 рік ознаменувався рекордним ростом виторгу і прибутків. Саме по виторгу експерти Fortune визначають рейтинг компанії. Лідер рейтингу Wal-Mart за 2003 рік заробив 259 млрд. доларів — це чверть трильйона. З таким показником мережа універмагів міцно утримує за собою перше місце.

Завдяки високим цінам на нафту в 2003 році на друге місце з виторгом у 213 млрд. доларів вийшла нафтова компанія Exxon Mobil. По прибутку Exxon Mobil вийшла на перше місце з 21,5 млрд. доларів проти 9 млрд. у Wal-Mart. Збільшення виторгу на 17%, а також криза американської автоіндустрії, дозволили компанії випередити торішнього віце-чемпіона General Motors.

У нинішньому рейтингу GM на третьому місці, а Ford Motor — на четвертому. Багатопрофільна компанія General Electric, що продає все, від лампочок до турбогвинтових двигунів, опинилася на п'ятому місці.

У десятці лідерів ще дві нафтових компанії — ChevronTexaco і ConocoPhillips, а замикають її банківська група Citigroup, комп'ютерний "блакитний гігант" IBM і страхова група AIG.

Дуже вдалим був рік для відомого інвестора Уоррена Баффета. Ралі на фондових ринках дозволило його холдингу Berkshire Hathaway заробити 64 млрд. доларів і переміститися з 28 місця на 14-е в рейтингу Fortune 500, що є одним із кращих річних показників.

У цілому 500 найбільших компаній світу, що входять у ювілейний рейтинг, заробили за рік 7,5 трлн. доларів, а їхній прибуток склав 446 млрд. доларів.

Як повідомляє AP, рейтинг буде опубліковано у номері журналу за 5 квітня, зараз з ним на сайті журналу можуть ознайомитися лише передплатники онлайн-версії.

Джерело — Newsru.com.

Original URL: www.management.com.ua/news/?id=397


Copyright © 2001-2024, Management.com.ua