НОВИНИ від 27.04.2004

ЄС: наздогнати і перегнати Америку?

Більшість країн Євросоюзу, включаючи ті, які приєднаються до ЄС 1 травня, відстають від США за показниками конкурентноздатності, говориться у доповіді Всесвітнього економічного форуму.

Чотири роки тому лідери країн-членів ЄС домовилися про проведення структурних і економічних реформ, які до 2010 року повинні зробити ЄС найдинамічніше розвинутою економічною системою світу. Однак за минулий час, вважають автори доповіді, темпи рішення поставлених задач сповільнилися і стали нерівними.

У доповіді говориться, що на підставі оцінки семи головних показників економічної конкурентноздатності, середній бал по ЄС склав 4,97 пункти проти 5,55 пунктів в США за шкалою від 1 до 7 пунктів.

З нових членів ЄС найкраще справи йдуть в Естонії і Словенії, а найгірше — у Румунії і Болгарії.

Лише скандинавські країни — Фінляндія, Данія і Швеція — перевершують США у питаннях справедливої конкуренції.

Великобританія займає четверте місце в ЄС — слідом за трьома скандинавськими державами. Не враховуючи країни, що вступлять у Євросоюз 1 травня, аутсайдерами в питаннях конкурентноздатності є Іспанія, Італія, Португалія і Греція. Причому Італія, член "Великої сімки", за деякими показниками уступає Словенії й Естонії.

Як відзначають автори доповіді, умови справедливої конкуренції в країнах, що лідирують серед вступаючих у ЄС членів, за більшістю параметрів кращі, ніж у трьох найслабкіших у цьому питанні нинішніх членах Євросоюзу.

Джерело — BBC News.

Original URL: www.management.com.ua/news/?id=416


Copyright © 2001-2024, Management.com.ua