НОВИНИ від 07.10.2004

Глобальна економіка демонструє кращі за 30 років темпи зростання

У 2004 році темпи розвитку глобальної економіки підвищаться на рекордні 5%, але в 2005-му вона знизить швидкість до 4,3%. Вражаючі показники затьмарюються зростаючими темпами інфляції.

Міжнародний валютний фонд (МВФ) днями опублікував черговий піврічний звіт про розвиток світу. Свіжі дані свідчать про бурхливе економічне пожвавлення, що охопило майже всі регіони планети. Згідно із відкоректованими прогнозами, глобальний валовий продукт (ГВП) у нинішньому році виросте на 5%, що стане найкращим результатом за останні 30 років. Нагадаємо, що в 2003-му році світова економіка збільшилася на 3,9%, у 2002-му — на 3%.

"За останні два роки частка бідних людей у світі знизилася зі 40% до 21%, тривалість життя в країнах, що розвиваються, підвищилася на 20 років, а неграмотність дорослих скоротилася вдвічі — до 22%", — відзначив голова Світового банку Джеймс Вулфенсон.

Цей економічний підйом йде в ногу з такими процесами, як ріст корпоративних прибутків і зарплат робітників, подорожчання цінних паперів на фондовому ринку, підвищення цін на нерухомість.

Вперта статистика ще раз показала, як тісно показники ВВП пов'язані з обсягами світової торгівлі. Так, глобальний експорт товарів і послуг у 2004-му році повинен збільшитись на 8,8%, тоді як у 2003-му він виріс на 5,1%, у 2002-му — на 3,3%.

Якщо поділити економіку на дві частини, то в розвинутих країнах ріст валового продукту в 2004-му складе 3,6%, а в іншній частині світу — 6,6%. При цьому, якщо в першій групі до двигунів росту можна в однаковій мірі віднести США, Японію або Європу, то серед держав, що розвиваються, явним лідером є Китай, ВВП якого збільшиться на 9%.

Що стосується Сполучених Штатів, то Вашингтон почав потроху здавати свої позиції. Відповідно до оцінки МВФ, у 2004 році ВВП країни збільшиться не на 4,6%, як прогнозувалося в квітні, а на 4,3%. Причому в 2005-му році темпи росту не перевищать 3,5%. Експерти вважають, що процес оздоровлення американської економіки гальмується високими цінами на нафту.

У той же час, 12 найбільших європейських держав вийшли нарешті з економічного ступору і, за прогнозами МВФ, будуть показувати стабільний 2,2-процентний підйом як у цьому, так і в наступному році. Зокрема, ВВП Німеччини виросте в 2004-му на 2%, Франції — на 2,6%, Італії — на 1,4%, Іспанії — на 2,6%. Однак, експерти відзначають, що економічне відновлення "зони євро" є хитким, тому що воно більше залежить від зовнішнього попиту, ніж від внутрішнього споживання.

Мабуть, найзначний ривок демонструє Японія, розвиток якої форсується зростанням обсягів торгівлі з Китаєм. Так, у 2004-му році ВВП країни повинен підскочити на 4,4%, тоді як у 2002-му було зафіксовано падіння на 0,3%. Усе ж таки, за прогнозами експертів, традиційні проблеми Японії — дефляція й ослаблення фінансового та корпоративного секторів — скоротять темпи економічного росту до 2,3% у 2005 році.

У країнах, що розвиваються, крім Китаю вражаючі результати показує ВВП Індії, який, незважаючи на природні катаклізми, що роздирають країну збільшиться в 2004-му році на 6,4%, а в 2005-му — на 6,7%.

Економіка Росії в 2004 році продемонструє 7,3-процентний ріст, тоді як ВВП інших країн СНД підвищиться на 9,6%. Почесне місце лідера в цій групі займає Україна, реальний валовий продукт якої за рахунок бума в експортно-орієнтованої металургійної промисловості збільшиться в 2004-му році на 12,5%.

"Сьогодні інфляція стала загальносвітовою проблемою. В індустріально розвинених країнах індекс споживчих цін у 2004 році підвищиться в середньому на 2,1%, в інших регіонах — на 6%. Звичайно, досвідчені фінансові системи Заходу легко зможуть знизити інфляцію до нормального рівня, але країни, що розвиваються, будуть менш захищені, тому їхні центральні банки повинні бути пильні", — відзначив головний економіст МВФ Рагурам Раджан.

"Незважаючи на досить підбадьорливий загальносвітовий прогноз, ми, разом з тим, з кожним роком відчуваємо все меншу безпеку відносно майбутнього. Зокрема, збільшуються ризики терористичних атак, здатних підвищити ціни на нафту, що і без того ростуть із садистською сталістю. А подорожчання одного бареля на кожні 5 доларів буде віднімати 0,3% у світового ВВП", — заявляють експерти МВФ.

Баланс ризиків змінився в негативну сторону, констатують аналитики. Головним приводом для занепокоєння сьогодні є дефіцит бюджету і торгового балансу в США, що можуть привести до різкого падіння долара, підвищенню дисконтних ставок і зниженню обсягів світової торгівлі.

Джерело — "Київські відомості".

Original URL: www.management.com.ua/news/?id=483


Copyright © 2001-2024, Management.com.ua