НОВИНИ від 12.11.2004

Проект технічної допомоги "Розвиток лізингу в Україні"

Міжнародна Фінансова Корпорація (IFC) 9 листопада 2004 року провела церемонію урочистого відкриття Проекту технічної допомоги "Розвиток лізингу в Україні".

Метою даного Проекту є сприяння формуванню в Україні стабільного, побудованого на конкурентних засадах ринку лізингових послуг. Діяльність Проекту буде націлена на розвиток сприятливого для лізингу законодавчого середовища; надання навчальних та консультативних послуг підприємствам, фінансовим установам та урядовим організаціям, які працюють у цій сфері; проведення низки освітньо-інформаційних заходів з метою поширення правових та економічних знань з питань лізингу; і останнім, але не менш важливим аспектом діяльності, буде залучення інвестицій до українського ринку лізингу як з боку іноземних так і національних інвесторів. Реалізація Проекту відбуватиметься протягом трьох років за фінансування уряду Нідерландів.

Діяльність Проекту "Розвиток лізингу в Україні" є надзвичайно актуальною для України, оскільки вона спрямована на розвиток лізингу, який є ефективним інструментом оновлення основних фондів та збільшення виробничих потужностей підприємств, що є особливо важливим при наявних складностях в доступі до фінансових ресурсів. Представники бізнесових кіл називають нерозвинутий ринок фінансових послуг одним із основних чинників, які гальмують економічне зростання підприємств.

За даними щорічного дослідження МФК "Бізнес середовище в Україні" банківські кредити нині не в змозі задовольнити попит на довгострокове фінансування в країні. У 2003 році через високі процентні ставки 35% опитаних підприємств не звернулися до банків. Крім того, частка кредитів терміном більше 5 років залишається незначною (менше 1%). Дослідження засвідчило, що потенційний попит на лізингове фінансування є достатньо високим — у 2003 році кожне третє підприємство (34%) мало потребу у новому обладнанні. При цьому потреби у зовнішньому фінансуванні збільшувалися разом із розмірами підприємств. Разом із тим лише 4% підприємств, котрі збиралися придбати обладнання, намагалися скористатися лізингом. Це вказує на нерозвиненість ринку лізингових послуг в Україні. За оцінками експертів Світового Банку потенційний попит на послуги лізингу в країні становить 12-50 млрд. доларів США.

Компаніям з обмеженими фінансовими ресурсами лізинг дозволяє швидко та ефективно залучати новітнє обладнання у тривале користування. У наступні 2-3 роки — за даними дослідження — очікується, що в Україні кількість малих та середніх підприємств, які звернуться до лізингу, зросте. Загальний обсяг лізингових операцій у малому та середньому бізнесі збільшиться до 300-500 мільйонів доларів США на рік.

Під час презентації Проекту буде представлено інформацію щодо стану лізингової індустрії в Україні та огляд світової практики лізингу, а також інформацію про діяльність проекту. Планується обговорення ключових проблем, пов'язаних з розвитком цього сектору економіки в країні.

До участі у церемонії запрошені Народні депутати, посадові особи Кабінету Міністрів України, Міністерства фінансів, Міністерства економіки та з питань європейської інтеграції, Державної комісії з регулювання ринків фінансових послуг, Державної податкової адміністрації, Національного банку та інших державних та недержавних установ, що опікуються розвитком фінансових механізмів залучення інвестицій. У презентації візьмуть участь представники лізингових та страхових компаній, банків, міжнародних донорських організацій.

У ході урочистої церемонії відкриття Проекту буде підписано протоколи про наміри щодо подальшої співпраці у сфері розвитку лізингу між МФК та державними установами, а також асоціацією лізингових компаній "Укрлізинг".

Міжнародна Фінансова Корпорація є членом Групи Світового Банку. Місія МФК полягає в залученні стабільних інвестицій у приватний сектор країн з перехідною економікою. МФК фінансує проекти в приватному секторі, мобілізує капітал на міжнародних фінансових ринках, допомагає клієнтам покращити соціальне і природне середовище, надає консультативну підтримку урядам і приватним компаніям в рамках програм технічної допомоги. З часу свого заснування в 1956 році МФК залучила понад 44 мільярдів доларів США власного капіталу і 23 мільярди доларів США, інвестованих іншими учасниками ринку в 3143 компанії у понад 140 країнах, що розвиваються.

Джерело — прес-реліз IFC.

Original URL: www.management.com.ua/news/?id=504


Copyright © 2001-2024, Management.com.ua