НОВИНИ від 05.01.2005

Індекс економік світу за рівнем свободи: Україна на 88-му місці

Згідно даним опублікованої 4 січня щорічної доповіді, підготовленою американським Фондом спадщини (Heritage Foundation) разом із газетою The Wall Street Journal, економіка України за рівнем свободи займає 88-е місце серед 155-ти країн світу. Україна займає місце перед Бразилією і Філіппінами, але після Марокко і Колумбії і віднесена до групи "в основному несвободних економік".

Динаміка індексу економічної свободи України 1995-2005 рр.
(Heritage Foundation)
Динаміка індексу економічної
свободи України 1995-2005 рр.
(Heritage Foundation)
На першому місці в доповіді опинилась економіка Гонконгу. У 1997 році, після майже вікового колоніального панування, Великобританія передала Гонконг під владу Китайської Народної Республіки, однак ця колишня британська колонія зберегла значний рівень автономії. Сама КНР за індексом економічної свободи перемістилася в минулому році з 128-го на 112-е місце у світі.

Друге і третє місце в списку зайняли відповідно Сінгапур і Люксембург. На четвертому місці опинилась колишня радянська республіка — Естонія.

Вперше за останні 11 років, протягом яких складалася доповідь, у першу десятку країн не потрапили США. Укладачі доповіді, які враховують цілу низку як економічних, так і політичних факторів, поставили американську економіку лише на 12-е місце — після Ірландії, Нової Зеландії, Великобританії, Данії, Ісландії, Австралії і Чилі.

Список замикають Куба, Лаос, Туркменія, Зімбабве, Лівія, Мьянма (колишня Бірма) і Північна Корея, що зайняла останнє, 155-е місце.

Посилання:



Original URL: www.management.com.ua/news/?id=523


Copyright © 2001-2024, Management.com.ua