НОВИНИ від 15.02.2005

S&P: підвищення кредитоспроможності України залежить від нового Кабміну

Підвищення кредитоспроможності України залежатиме від політики нового уряду й ефективності проведених політичних і економічних перетворень, вважають експерти міжнародного рейтингового агентства Standard & Poor’s. Про це повідомляє ИА «Новости-Украина».

Як зазначається в повідомленні S&P, на думку експертів агентства, одним з основних чинників, що стримують рівень рейтингу, є слабке інституційне середовище України. Також серйозними обмежниками є труднощі, пов’язані з реструктуризацією промисловості, недоліки в сфері корпоративного управління і слабка платіжна культура у всіх ланках економіки. «Хоча б часткове вирішення цих проблем — одне з найважливіших завдань, що стоять перед теперішнім керівництвом країни», — йдеться в повідомленні.

На думку агентства, зробити процес управління більш прозорим і провести інституційну реформу в системі, «багато років пронизаній корупцією і беззаконням, буде нелегко», багато часу і праці зажадає також удосконалювання судової системи. Обіцянка переглянути підсумки приватизації, що проводилася в останні роки, може стати одним з найважливіших перших випробувань для нової влади, вважає агентство.

«Можна очікувати, що новій адміністрації президента Ющенка належить добряче поборотися за те, щоб забезпечити законодавчу підтримку діяльності зі зміцнення правової інфраструктури, подальшої реструктуризації економіки і створення більш демократичного і громадянського суспільства, а також підготувати Україну до можливого вступу в Європейський союз», — йдеться в повідомленні.

На думку агентства, найважливіше значення матиме обраний урядом метод вирішення проблеми конфронтації і протиріч усередині нації, з огляду на те, що в східних районах країни більшість виборців проголосувала проти обраного президента. «Той факт, що наступного дня після своєї інавгурації Ющенко вирушив з візитом до Москви, свідчить про значимість підтримки відносин з Росією і про необхідність обережного підходу до цього питання», — зазначає S&P.

Важливе значення для підвищення кредитоспроможності України в найближчому майбутньому матимуть також своєчасні й адекватні політичні кроки із забезпечення стабільності в кредитно-грошовій і бюджетній сферах, зазначає S&P.

Так, інфляція в Україні до кінця 2004 року перевищила 12%, тоді як у грудні 2003 року вона становила 8%, а в середньому в 2003 році — 5,2%. Політична криза в листопаді 2004 року — січні 2005 року загострила інфляційні очікування, і для того, щоб інфляційні очікування пішли на спад, буде потрібен час, вважає S&P. При цьому агентство зазначає, що зараз інфляція сповільнюється: так, у січні вона становила менше 2% проти 2,4% у грудні.

Консолідований бюджет на 2005 рік, затверджений попереднім урядом, передбачає деяке скорочення витрат, унаслідок чого дефіцит заплановано в розмірі 2,2% ВВП. Очікується, що новий уряд у березні 2005 року внесе в бюджет низку істотних коректив. «Зокрема, мають бути виправленими помилки, зроблені попереднім урядом, який допустив у передвиборний період бюджетні витрати, які Україна з трудом може собі дозволити», — зазначає агентство.

Невідкладне проведення політичних і економічних перетворень у поєднанні з рішучими заходами щодо корегування бюджету, а також збільшення іноземних інвестицій, створять передумови для зміни прогнозу щодо рейтингу на більш сприятливий. «Хоча перед країною стоять непрості завдання, президент Ющенко на практиці довів свою здатність просувати найбільш значимі реформи», — резюмує S&P.

Останній раз рейтинги України агентство переглядало влітку 2004 року. 20 липня 2004 року довгострокові рейтинги країни були підвищені до рівня «B+», а короткострокові рейтинги за зобов’язаннями у національній і іноземній валюті — підтверджені на рівні «B». Прогноз рейтингів було змінено на «стабільний».

Original URL: www.management.com.ua/news/?id=548


Copyright © 2001-2024, Management.com.ua