НОВИНИ від 22.04.2005

Україна просить Всесвітній банк надати 170 мільйонів доларів

Уряд України попросив Всесвітній банк (ВБ) надати другий транш Програмної системної позики (ПСЗ-2) в обсязі 170 мільйонів доларів. Про це повідомив директор Всесвітнього банку по Україні, Бєларусі й Молдові Пол Бермінгхем на прес-конференції 21 квітня.

За словами Бермінгхема, зараз допрацьовуються деякі технічні моменти, і надання коштів другого траншу можна чекати в найближчі кілька тижнів.

На думку представника ВБ, прохання України надати ПСЗ-2 не є сигналом того, що економіка країни демонструє деяку нестабільність. "Безумовно, є певні питання, але Україна демонструє стабільність в економічній ситуації", — сказав Пол Бермінгхем. Про це свідчить, він вважає, зростання економіки України, яке є одним з найвищих серед європейських країн. Позитивними, на думку Бермінгхема, можна вважати дії уряду по обмеженню дефіциту держбюджету, що був успадкований від попереднього уряду.

Крім того, про стабільність економічної ситуації в Україні свідчить збільшення обсягу золотовалютних резервів і невисоке співвідношення державного боргу до ВВП (воно становить близько 25%).

Представник ВБ думає, що бажання уряду одержати другий транш ПСЗ-2 є ознакою того, що керівництво України вважає привабливими умови, на яких надаються кредити ВБ.

Бермінгхем уточнив, що умови надання коштів ПСЗ-2 не змінилися і залишилися такими ж, якими були затверджені півтора роки тому. Він відзначив, що більшість із умов були виконані українським урядом. "Необхідний якийсь час для того, щоб уряд міг вирішити, яким чином буде робитися реструктуризація заборгованості в енергетику і визначатися подальша участь приватного сектору в цій галузі", — сказав Бермінгхем.

Довідка. Програма кредитування української економіки в рамках ПСЗ була затверджена в 2001-му році. Загальний обсяг ПСЗ повинен був скласти 700 мільйонів доларів: три транші по 250 мільйонів доларів кожний.

За інформацією "УНІАН".

Original URL: www.management.com.ua/news/?id=590


Copyright © 2001-2024, Management.com.ua