НОВИНИ від 18.05.2005

Європейці працюють повільніше за інших

Світова економіка за останні десять років змінила темп розвитку: ріст продуктивності за останні п'ять років збільшився майже у два рази. "Інтенсифікація конкурентних процесів позитивно позначається на багатьох регіонах світу", — заявив Барт ван Арк, один з авторів звіту "Performance 2005: Productivity, Employment and Income in the World’s Economies" всесвітньої ділової організації Conference Board.

Ріст обсягів продукції в Китаї та Індії, об'єднаний з ростом у Північній Америці, Східній Європі, Близькому Сході й Африці, благотворно відбивається на світовій економіці, повідомляє Financial Times з посиланням на звіт. Зростання виробництва сповільнився тільки в Європі та Латинській Америці.

"Кількість країн, що беруть участь у світовій економіці, зараз вище, ніж абиколи, і деякі з регіонів з низьким рівнем доходів тепер можуть використати свої переваги на світових ринках". Хоча працівники багатьох європейських країн у годину виробляють більше, ніж працівники зі США, відносна продуктивність європейців знизилася в порівнянні з рівнем 1995-го року. У звіті вказується, що Європі необхідно розробити нову бізнес-модель, особливо це стосується сфери послуг.

Звіт також розвіяв страхи європарламентарів про те, що більша кількість робочих годин приведе до втоми та зниження ефективності робітників. На думку укладачів звіту європейський робочий тиждень короткий у порівнянні з іншими регіонами. В Європі продуктивність праці слабко впливає на рівень життя. Так, доход на душу населення в Європі на 30% нижче, ніж у США через меншу зайнятість і меншу кількість робочих годин. Однією з головних надій Євросоюзу є позитивний вплив робочої сили зі Східної Європи і підвищення конкурентноздатності регіону.

В інших регіонах мала продуктивність праці обумовлена розривом між рівнем життя регіону і США. Так, Китай та Індія мають у своєму розпорядженні величезний потенціал для підтримки високих темпів росту продуктивності, але їхній рівень життя на 85% нижче рівня США. За словами ван Арка, "шансів на те, що Китай незабаром зможе обігнати США або Європу, небагато".

Джерело — Lenta.ru.

Original URL: www.management.com.ua/news/?id=605


Copyright © 2001-2024, Management.com.ua