НОВИНИ від 14.07.2005

Рейтинг глобалізації. Україна обійшла Росію

У 2004-му році Україна зайняла 39-те місце у світі за рівнем глобалізації. У рейтингу враховувалися дані по 62-м країнам світу, що представляють 88% населення земної кулі та більше 91% світової економіки. До цього висновку прийшли автори "Рейтингу Глобалізації" (Globalization Index), який щорічно публікує журнал Foreign Policy.

Позиції Росії в рейтингу помітно погіршилися: в 2003-му році вона займала 44-е місце, в 2004-му — 52-е. Позиції України, навпаки, зміцнилися — рік тому вона перебувала на 42-му місці. Укладачі рейтингу пояснюють падіння Росії тим, що її економіка все більше залежить від експорту енергоресурсів, а в країні не проводяться ринкові реформи. Інші країни колишнього СРСР у рейтингу участі не приймали.

При складанні рейтингу враховуються чотири основних параметри. По-перше, економічна інтеграція — обсяг міжнародної торгівлі, інвестицій і різного роду виплат (у тому числі й зарплат) при перетинанні державних кордонів. По-друге, персональні контакти — міжнародні поїздки та туризм, обсяг міжнародних телефонних переговорів, поштових відправлень і перекладів і т.д. У третіх, технологія — кількість інтернет-користувачів, кількість інтернет-серверів і т.д. У четвертих, залучення до міжнародної політики — членство держав у міжнародних організаціях, кількість посольств і т.д.

За останні роки перелік найбільш глобалізованих держав світу практично не перетерпів істотних змін. Нині на першому місці — Сінгапур (другий в 2003-му році), на другому — Ірландія (була першою рік тому), на третьому — Швейцарія (та сама позиція, що й за підсумками 2003-го року). Крім цих країн, у числі 20-ти найбільш глобалізованих (у порядку займаного місця): США, Нідерланди, Канада, Данія, Швеція, Австрія, Фінляндія, Нова Зеландія, Великобританія, Австралія, Норвегія, Чехія, Хорватія, Ізраїль, Франція, Малайзія та Словенія. Останні місця в рейтингу зайняли Іран, Індія, Індонезія, Єгипет і Бангладеш.

Укладачі рейтингу також зробили ряд цікавих висновків. Приміром, вони вважають невірною гіпотезу про те, що чим більше глобалізована країна, тим більше вона уразлива перед діями терористів. Вважається, що в глобалізованих країнах терористам легше перетинати кордони, підтримувати зв'язок, збирати кошти й ін. Однак зіставлення міжнародної статистики тероризму і даного рейтингу показує, що подібний зв'язок, навіть якщо він й існує, досить незначний.

Другий висновок говорить, що чим більше глобалізована країна, тим менше в ній корупції. Рівень корупції в державах оцінювався за доповідями провідної антикорупційної організації Transparency International. Третій висновок говорить, що чим вище рівень глобалізації в країні, тим у ній більше свободи (економічної й політичної). Це пояснюється більшою відкритістю суспільств і державних систем, їхньою більшою прозорістю та більшим впливом, який здобувають у них громадські організації й засоби масової інформації.

Найбільш глобалізовані країни за різними показниками

"Економічна інтеграція"
"Персональні контакти"
"Технологія"
"Залучення у світову політику"
  1. Сінгапур
  2. Ірландія
  3. Панама
  4. Малайзія
  5. Нідерланди
  6. Угорщина
  7. Хорватія
  8. Словаччина
  9. Швейцарія
  10. Австрія
    . . .
  1. Україна
    . . .
  1. Росія
    . . .
  1. (останнє місце) Японія
  1. Швейцарія
  2. Ірландія
  3. Сінгапур
  4. Чехія
  5. Австрія
  6. Хорватія
  7. Данія
  8. Канада
  9. Ізраїль
  10. Швеція
    . . .
  1. Україна
    . . .
  1. Росія
    . . .
  1. Іран
  1. США
  2. Канада
  3. Нова Зеландія
  4. Австралія
  5. Данія
  6. Фінляндія
  7. Швейцарія
  8. Нідерланди
  9. Швеція
  10. Великобританія
    . . .
  1. Росія
    . . .
  1. Україна
    . . .
  1. Бангладеш
  1. Португалія
  2. Австрія
  3. Франція
  4. Нідерланди
  5. Великобританія
  6. Італія
  7. Словаччина
  8. Німеччина
  9. Греція
  10. Канада
    . . .
  1. Росія
    . . .
  1. Україна
    . . .
  1. Тайвань

Джерело — Washington ProFile.

Original URL: www.management.com.ua/news/?id=638


Copyright © 2001-2024, Management.com.ua