НОВИНИ від 19.07.2005

Fortune визначив 500 найбільших компаній світу

Американський журнал Fortune визначив 500 найбільших компаній світу (The 2005 Global 500) за підсумками 2004-го року. Журнал оцінює бізнес за обсязгами продажів. Загальний доход учасників рейтингу виріс на 13%, прибуток — на 27%. Особливо великі виявилися заробітки, отримані в Європі й Азії завдяки зміцненню місцевих валют і росту ринків. Однак удача була не до всіх однаково прихильна. По визнанню Fortune, "великій нафти минулий рік приніс великі прибутки. Іншим компаніям — великій головний біль".

На чолі списку четвертий рік підряд утримується американська мережа дешевих супермаркетів Wal-Mart. Її успіхи пов'язані не стільки з низькими цінами, скільки з технологічними новинками.

У першу десятку також традиційно входять гіганти світового автопрому. Однак, новий рейтинг показав, що незабаром все може змінитися. Якщо раніше Wal-Mart очолювала рейтинг із більшим відривом, то тепер їй на п'яти наступає British Petroleum, що майже зрівнялась з нею за обсягом доходів. І помітно обійшла її, як й інші нафтові гіганти, за розмірами прибутку. Інша нафтова компанія, власник третього місця Exxon Mobil, що теж присунулася до лідера помітно ближче, взагалі встановила історичний рекорд прибутковості — 25,3 мільярдів доларів за рік.

Помітно гірше йшли справи в автовиробників, що поки ще займають, як і нафтовики, чотири місця в першій десятці, але все частіше поглядають униз. У першу чергу це американські General Motors (5-е місце), що утримував ще два роки тому друге місце, та Ford, який опустився з 6-го на 8-е місце, обтяжений величезними пенсійними зобов'язаннями. У той же час Toyota, яка розташувалась на 7-му місці, заробила в 2004-му році 10,9 мільярдів — більше, ніж GM, Ford та DaimlerChrysler разом узяті.

Своєрідним досягненням автопрому можна назвати перше в історії світового списку Fortune призначення однієї людини гендиректором відразу двох компаній списку: Карлос Госн очолив одночасно Nissan (29-е місце) і Renault (80-е місце).

Рейтинг Fortune-500 вважається найстаршим і найавторитетнішим у світі списком найбільших компаній. Він є своєрідним індикатором стану світової економіки, оскільки компанії займають місця у відповідності зі своїми обсягами продажів. За минулий рік потрапити до списку стало сутужніше. "Прохідний бал" виріс на 15%, склавши 12,4 мільярдів доларів.

За інформацією Fortune.com, "Деловая неделя".

Original URL: www.management.com.ua/news/?id=641


Copyright © 2001-2024, Management.com.ua