НОВИНИ від 15.09.2005

Швейцарія, Данія та Швеція визнані найбагатшими країнами світу

Всесвітній банк опублікував доповідь під назвою "Де ж добробут націй?" (Where is the Wealth of Nations?), у якій оцінив найбагатші та найбідніші країни світу в розрахунку на душу населення, а також їхні перспективи. За прогнозом експертів банку, у найближчому майбутньому розрив між багатими і бідними країнами збільшуватиметься, причому в основному за рахунок "відкату" найбідніших країн.

Найбіднішою державою світу визнана Ефіопія, після неї: Бурунді, Нігер, Непал та Гвінея-Бісау. У доповіді, опублікованій напередодні триденного саміту ООН, йдеться, що головна біда цих країн — виснаження ресурсів.

Найбагатші країни планети — Швейцарія, Данія та Швеція. Далі в списку йдуть США, Німеччина, Японія, Австрія, Норвегія, Франція, Бельгія та Люксембург. У Швейцарії показник національного багатства на душу населення сягає $648 241. У середньому на кожного жителя 120 держав, що вивчалися, припадає капітал у розмірі $90 210, а в найбільш розвинутих державах цей показник дорівнює $439 063.

AFP з посиланням на авторів доповіді повідомляє, що Всесвітній банк ставить під сумнів можливість досягнення так званих "Задач тисячоріччя" (Millennium Development Goals), сформульованих експертами ООН і покликаних скоротити кількість голодних і "найбідніших жебраків", змушених виживати менш ніж за $1 на день.

Водночас у доповіді наводяться приклади позитивного використання обмежених ресурсів. Так, Мавританії вдалося прискорити економічне зростання, впритул зайнявшись управлінням рибальства в країні. Ботсвана використовувала гроші від видобутих у країні алмазів для фінансування освіти, охорони здоров'я та створення інфраструктури.

Джерело — NEWSru.com.

Original URL: www.management.com.ua/news/?id=658


Copyright © 2001-2024, Management.com.ua