НОВИНИ від 18.10.2005

У 2007-му році ріст інвестицій в ІТ сповільниться

До 2007-го року темпи росту витрат компаній на ІТ знизяться до 2% з пікових значень 2005-го й 2006-го років в 7%, але до кінця десятиліття ріст повернеться до двозначних чисел, стверджує аналітична фірма Forrester Research в опублікованому звіті.

Прогноз грунтується на тенденціях, згідно яким на динаміку ІТ-ринків впливають головним чином загальний ріст економіки та процес освоєння нової технології. Поточний період освоєння інтернету, що почався в 2001-му році, характеризується середнім ростом витрат на технології в 7% при номінальному ВВП США.

Forrester очікує, що в найближчі два-три роки ріст ВВП сповільниться під впливом таких факторів, як роздування процентних ставок, ріст цін на енергоносії й, імовірно, спад на ринку житла. Це, у свою чергу, приведе до вповільнення росту витрат на ІТ. "У цей час витрати на технологію нестабільні, — говориться в заяві віце-президента Forrester. — Під час відсутності "новой технології, обов'язкової для всіх" більшість підприємств інвестує тільки в ті технології, окупність яких не викликає сумнівів. Це означає, що вони швидко відреагують, якщо на тлі вповільнення темпів росту економіки доходи та прибутки почнуть скорочуватися, а в найближчи роки це, імовірно, відбудеться".

Відповідно до аналізу тенденцій Forrester, цикли інвестицій у технологію складаються з періодів росту й інновацій та періодів освоєння. У цей час ринок перебуває в стадії освоєння інтернет-технологій, що почалася в 2001-му році. Наступний цикл технологічних інновацій і росту почнеться в 2008-2009 роках, коли зміцніють такі нові технології, як "голос поверху IP" і віртуалізація сервера.

Серед ключових факторів наступного циклу росту інвестицій будуть: архітектура цифрового бізнесу на базі віртуалізованих апаратних і мережевих ресурсів; розширений інтернет з новими програмами від RFID і телематики до мобільних мереж і біометричних систем; нова бізнес-модель досліджень і розробок; а також розробка програмного забезпечення із застосуванням соціальної моделі обчислень і використанням талантів та капіталів зі всього світу.

У звіті передвіщається, що в частину десятиліття, що залишилася, інвестиції в інформаційні технології й послуги будуть коливатися. Сукупний середньорічний приріст обсягу продажів комп'ютерів по 2008-й рік складе 9%. Вплив таких факторів, як зниження цін і підвищення продуктивності, приведе до впевненого росту на початку 2006-го року ринків серверів, ПК й апаратури зберігання даних, але в 2006-му і 2007-му роках ріст нових інвестицій сповільниться, щоб відновитися в 2008-му році.

Темпи росту витрат на ПЗ будуть залишатися постійними на рівні близько 6%. Але ріст витрат на ІТ-послуги в 2007-му році сповільниться. Пожвавлення в сфері ІТ-консалтингу й системної інтеграції, що почалося в 2005-му році, до 2008 року згасне до 1%. Однак до кінця десятиліття темпи росту знову зростуть до 13%.

Джерело — ZDNet.ru.

Original URL: www.management.com.ua/news/?id=679


Copyright © 2001-2024, Management.com.ua