НОВИНИ від 19.10.2005

Transparency International: Україна загрузла в корупції

Міжнародна організація Transparency International опублікувала чергову щорічну доповідь про глобальну корупцію, що залишається впродовж багатьох років однією з основних проблем країн, які розвиваються. У цьому рейтингу Україна поділяє 107 місце з Білоруссю, Еритреєю, Гондурасом, Казахстаном, Нікарагуа, Палестиною, В’єтнамом, Замбією та Зімбабве. Загалом в індексі згадано 159 країн.

Україна трохи піднялася в рейтингу сприйняття корупції, її показник за 2005 рік — 2,6 проти 2,2 рік тому. Автори індексу пов’язують поліпшення становища з приходом до влади адміністрації Президента Віктора Ющенка. Ставлення до нової влади набагато краще, ніж до попередників, зазначає Transparency International (TI). Позитивна динаміка індексу відображає зротання оптимізму щодо рівня управління і корумпованості влади України.

Незважаючи на певний прогрес у царині боротьби з корупцією, індекс корупційності 70-ти країн-учасників списку все ще нижчий за три одиниці, зазначає прес-реліз TI (10 одиниць із погляду TI означають повну прозорість, 0 — абсолютну корумпованість).

Найбільш корумпованою країною у світі названо республіку Чад, найбільш вільною від корупції виявилася Ісландія.

Ситуація в Росії порівняно з минулим роком погіршилася — ця країна посіла 126-е місце за корумпованістю. Торік Росія була на 90-му місці. Цього року в групу з РФ увійшли Албанія, Нігер і Сьєрра-Леоне. Менш корумпованими порівняно з Росією визнано, наприклад, Буркіна-Фасо, Уганду й Афганістан.

Як і в РФ, ситуація з корупцією погіршилася в Канаді, Ірландії, Коста-Риці, Габоні, Непалі, Папуа-Новій Гвінеї, Сейшелах, Шрі-Ланці, Сурінамі, Тринідаді й Тобаго та в Уругваї.

TI звертає увагу на дуже серйозне становище з корупцією в Середній Азії і Закавказзі. Найгірша ситуація — в Туркменістані, режим у якому автори доповіді називають найбільш авторитарним у регіоні. Всі республіки Середньої Азії характеризує показник нижчий за 3 пункти, що свідчить про характерну корупцію.

У Грузії ситуація трохи покращилася, що свідчить про наявність політичної волі влади в прагненні вирішити цю проблему, однак для радикальних змін знадобиться ще чимало часу, зазначають укладачі індексу.

У доповіді зазначено також, що, за винятком Грузії та Киргизстану, в Середній Азії та Закавказзі поки що не було виборів, які можна було б вважати вільними за міжнародними стандартами. Пострадянські еліти там поки що переважно залишаються при владі, й це сповільнює перебіг необхідних реформ.

Поліпшення спостережено в Естонії, Франції, Гонконзі, Японії, Йорданії, Казахстані, Нігерії, Тайвані, Катарі та Туреччині.

Очолюють рейтинг Ісландія, Фінляндія та Нова Зеландія. Сполучені Штати — на 17-му місці. Найкорумпованішими визнано Бангладеш і Чад (158-е місце), а також Гаїті, Мьянму та Туркменістан (155 місце).

Латвія, як і раніше, посідає друге місце за корумпованістю серед країн ЄС. На першому — Польща. Індекс Латвії зріс порівняно з минулим роком на 0,2 бали і сягнув 4,2 бала з десяти можливих. У світовому рейтингу Латвія посідає 57-е місце. Індекс Естонії зріс на 0,4 бали — до 6,4 бала (це найменший рівень корупції з усіх колишніх радянських республік), а Литва випереджає Латвію на 0,6 бала. Її оцінка — 4,8 бала.

Найменш корумпованими державами Європейського Союзу, як і раніше, є Північні країни. На вершині списку — Фінляндія, що з 9,6 балами вже вчетверте стає найменш корумпованою країною ЄС. Ісландія з 9,7 балами — на вершині світового списку.

Дані Transparency International за 2005-й рік свідчать про те, що найменш розвинені країни світу несуть подвійний тягар: тягар убогості й тягар корупції. "Корупція є не тільки головною причиною вбогості, але і перешкодою для її подолання", — заявив голова правління Transparency International Пітер Айген.

"Для того, щоб допомога, надана для звільнення народів від бідності, стала справді ефективною, треба приділяти набагато більше уваги боротьбі з корупцією", — наголосив він.

Transparency International рекомендує державам із низькими доходами направити більше ресурсів на протистояння корупції та виявити велику політичну волю в проведенні антикорупційних заходів, а також забезпечити більший доступ громадян до інформації про бюджети, доходи і витрати.

Довідка. Міжнародну правозахисну організацію Transparency International заснував у 1993-му році німецький адвокат Пітер Айген.

Джерело — "Кореспондент.net".

Original URL: www.management.com.ua/news/?id=680


Copyright © 2001-2024, Management.com.ua