НОВИНИ від 14.02.2006

МВА знову стає престижним

Ринок МВА стабілізувався — такий висновок роблять коментатори Financial Times, де наприкінці січня був опублікований традиційний щорічний рейтинг 100 кращих бізнес-шкіл світу — Global MBA 2006.

Одним з найважчих для випускників МВА виявився 2002 рік, коли багато з них були змушені погоджуватися на роботу із зарплатою, значно нижче очікуваної. Але через три роки їхнього очікування зусилля й гроші, витрачені на навчання, виправдали себе. Сьогодні найнижча середня зарплата американських громадян — слухачів МВА бізнес-шкіл США, що входять у топову сотню, — $73,536, чому могли б позаздрити багато 30-річних менеджерів.

Цього року Financial Times опублікувала свій рейтинг у восьмий раз. Кількість випускників full-time МBA-програм, що прийняли участь в опитуванні, вище, ніж торік — 8300. На початковій стадії проекту в ньому було задіяно 149 шкіл, що відповідають вимогам рейтингу. З них було відібрано 112, а 37 вийшли з гри, оскільки менше 20% їхніх випускників відповіли на питання дослідників.

Рейтинг базувався на даних із двох джерел — бізнес-шкіл і випускників, що закінчили МВА три роки тому. Основні критерії (а всього їх 20) — кар'єрний ріст випускників і купівельна спроможність їхньої зарплати (РРР), диверсифікованість програм школи, а також різнорідність студентського і викладацького складу, інтернаціональна мобільність випускників, рівень дослідницької активності школи.

У 2005-му році Harvard і Wharton лідирували за рівнем зарплат випускників. У 2006-му Wharton знову став першим (якщо брати оклади без надбавок) випередивши навіть Harvard: майже $200,000 у порівнянні з $70,000, які випускники Wharton заробляли п'ять років тому до початку занять по програмі МВА.

Серед європейських бізнес-шкіл хороші позиції утримують бізнес-школи Великобританії. Так, London Business School займає п'ятий рядок у рейтингу, а 14 з 15-ти інших англійських бізнес-шкіл або піднялися на більш високі рядки, або ж уперше потрапили в рейтинг Financial Times. Особливо помітний крок вперед зробила Manchester Business School, що зайняла цього року 22-е місце: очевидно, що велика реорганізація, проведена тут у 2004-му році, принесла свої плоди.

В інших країнах багато визнаних шкіл були потіснені своїми молодими суперниками. В Іспанії, наприклад, Instituto de Empresa випередив Iese Business School, а в Канаді Schulich School (York University) обігнала по показниках рейтингу відому бізнес-школу Rotman. В Ірландії найвищі зарплати мають випускники Trinity College, що поступово просувається вперед, відсуваючи на другий план Smurfitt school (University College, Dublin).

Одночасно все голосніше заявляють про себе такі європейські бізнес-школи, як HEC Paris (Франція), Esade Business School (Іспанія) і Lancaster and Manchester (Великобританія). А шанхайська Ceibs (Китай) майже ввійшла у двадцятку лідерів — вона на 21-му місці.

Всього в топ-списку 100 кращих бізнес-шкіл світу — 57 американських, 27 європейських, 7 канадських, дві бізнес-школи з Австралії та дві — з Китаю, а також три — із Центральної й Південної Америки. У ньому представлені також Сінгапур і Південна Африка.

Повний рейтинг на сайті FT >>

За інформацією E-xecutive.ru.

Original URL: www.management.com.ua/news/?id=739


Copyright © 2001-2024, Management.com.ua