НОВИНИ від 07.03.2006

Тиск на CFO* посилюється

Завоювання довіри перед часто скептичною радою директорів, інвесторами, представниками державних наглядових органів та незалежними аудиторами є найбільшим випробуванням для CFO великих корпорацій з часу прийняття Sarbanes-Oxley.

Результати нового дослідження від Mercer та Russell Reynolds Associates показали, що тиск на CFO щодо управління ризиками бізнесу та регулювання зростає. На додачу, нові підвищені вимоги ринку щодо точності звітування роблять CFO особисто відповідальними за завоювання і підтримку суспільної довіри своїх компаній.

Дослідження, проведене на основі опитування більш ніж 60 СFO найкрупніших акціонерних компаній (в основному, з Північної Америки та Європи), а також їх стейкхолдерів, демонструє, що ефективно функціонуючий фінансовий відділ зараз, як ніколи, важливий для корпорацій.

У світлі нещодавніх корпоративних скандалів, ринкової нестабільності та регуляторних змін зовнішні стейкхолдери вимагають більше інформації та підзвітності від CFO.

Респонденти відмітили, що витрачають більше часу на пояснення корпоративної стратегії та бізнес-моделі інвесторам та аналітикам, особливо тим, з ким планується найдовша перспектива спільної роботи. Також багато часу йде на взаємодію з радою директорів, яка все частіше набуває характер протистояння.

Нові регулятивні документи, такі як Sarbanes-Oxley та International Financial Reporting Standards (Міжнародні фінансові стандарти звітності) висувають додаткові вимоги до фінансових відділів та до CFO, зокрема.

Зараз активізувалися кадрові перестановки, спричинені як просуванням по кар'єрним сходам, так і звільненнями. Для знаходження людей на позиції CFO компанії, що знаходяться у пошуку специфічних навичок, наймають людей із-зовні, не просуваючи внутрішніх кандидатів. Тепер більшість CFO також мають MBA, CPA, чи обидва ступеня.

У той же час за умов, коли посади CFO є більш вразливими, компанії готові платити більше, щоб залучити та втримати найталановитіших. Загальна заробітна плата CFO найбільших компаній сьогодні перевищує 2 млн. доларів США.

За інформацією management-issues.


    * Chief Financial Officers (Головний фінансовий директор)


Original URL: www.management.com.ua/news/?id=747


Copyright © 2001-2024, Management.com.ua