НОВИНИ від 20.03.2006

Компанії, які знаходяться на стадії "супер-розвитку"

Міжнародна організація Grant Thornton International опублікувала результати чергового дослідження, у рамках якого визначалася частка швидкозростаючих компаній (super growth companies) — індекс супер-зростання — в 30-ти досліджуваних країнах. Супер-зростаючими вважаються ті компанії, які показують швидкий, невпинний розвиток і перевершують середні показники зростання, включаючи такі фактори як товарообіг та зайнятість. Цьогорічне дослідження виявило, що компанії, які стрімко розвиваються, на 23% більше займалися експортом, ніж середньостатистичні компанії.

Другий рік підряд США очолює рейтинг. Пропорція компаній, які стрімко розвиваються, тут найвища — 39%. Попри перше місце в рейтингу, США показали падіння цього показника на 9%. Індія та Гонконг — навпаки, несподівано зробили прорив, розділивши між собою друге та третє місця. З більше ніж третиною компаній (34%), які набули статусу супер-зростаючих, обидві країни замахнулися на статус лідера рейтингу.

Другою неординарною подією стало повернення на четверту позицію (31%) Швеції, яка минулого року драматично впала до десятого місця з першого, яке займала в 2004-му році. Наступні місця в рейтингу займають: Ірландія (26%), Великобританія (23%) та Канада (23%). Відродження Швеції — наслідок відновлення у внутрішніх витратах та збільшення інвестицій для бізнесу.

Andrew Godfrey, партнер Grant Thornton говорить: „США продовжує працювати на належному рівні завдяки невід'ємному динамізму власної економіки, яка враховує купівельну спроможність споживачів, потужні інвестиції і впевнене зростання експорту. Але найцікавішим моментом є постійний розвиток компаній Індії та Гонконгу, оскільки їхній „економічний бум” та продуктивність продовжує зростати. Якщо поточні тенденції збережуться, є великий шанс, що наступного року ми матимемо нового лідера. Ще одним цікавим відкриттям є те, що супер-зростаючі компанії мають конкурентну перевагу, оскільки не залежать від доступу до розширення фінансування”.

Італія, Росія та Туреччина поділили між собою три останні місця рейтингу (серед 30 країн). Рейтинг Італії, очевидно відображає безперервне недомагання, спричинене слабкою споживчою спроможністю, зменшенням інвестицій та скороченням об'ємів промислового виробництва. За три роки існування списку компаній, які стрімко розвиваються, рейтинг Італії постійно падав.

Компанії, які стрімко розвиваються, дуже позитивно оцінюють перспективи свого бізнесу. Вони також на третину більш оптимістично дивляться на можливість зростання рівня експорту в поточному році і сподіваються впровадити більш широкі інвестиції в їхню справу.

Цього року Китай був вперше включений у рейтинг — і зайняв 14-ту позицію (14% компаній, які стрімко розвиваються). Він йде зразу за Німеччиною (15%) та Японією (15%).

Найбільше падіння в рейтингу показала Греція, опустившись з 9-ї на 21-у позицію з пропорцією супер-зростаючих компаній 8% порівняно з минулорічними 15%. Можливо, таке падіння спричинене закінченням Олімпійських Ігор у Греції.

Індекс супер-зростання 2006 існує вже три роки, — це унікальне дослідження, яке формує частину Grant Thornton International Business Owners Survey (IBOS), що займається оглядом більш ніж 7000 власників бізнесу в 30-ти країнах.

Ярослав Федорак, за інформацією Grant Thornton International.

Original URL: www.management.com.ua/news/?id=750


Copyright © 2001-2024, Management.com.ua