НОВИНИ від 20.04.2006

Управлінці остерігаються вступати до ради директорів

Для компаній все складніше стає знайти директорів, які б вступили в раду, через зростання страху ризику та проблем, з якими вони можуть зіткнутися. Такі дані нового дослідження.

Дослідження, проведене серед 1,200 директорів із 15-ти країн компанією Korn/Ferry International (спеціалізується на підборі вищих керівників) показало, що директори компаній все негативніше сприймають перспективу додаткових керівних посад. Це трапляється через підвищення ризику, який вони беруть на себе.

Більше половини британських управлінців, які взяли участь у опитуванні, відчувають, що Кодекс корпоративного управління робить керівництво більш обережним та боязким, а не створює краще керівництво. 47% стверджує, що Кодекс веде до утвердження більшої кількості правил.

8 із 10-ти британських директорів проводять регулярні оцінки керівництва.

Зростаючий відсоток корпоративних скандалів, збільшення активності акціонерів та складність регулювання виливається у підвищення ризику для директорів.

Цього року збільшився до рівня США відсоток директорів у Європі, які відмовилися від своїх посад через ризик, що їм загрожував. У Великобританії 61% директорів відмовилися від своєї посади порівняно з 51% у 2004 році.

Більше половини європейських директорів зазначили, що останнім часом стає дедалі важче найняти на роботу кваліфікованого управлінця. Як результат, 44% правлінь Британії мали на посаді керівника який працював вперше. У Німеччині цей індекс навіть вищий — 57%.

Більше 8-ми з 10-ти британських директорів не погоджуються, що колишні керівники повинні знаходитися у правлінні компанії. Минулого року це число дорівнювало 63%. Така тенденція зберігається і щодо Франції та Німеччини.

Зіткнення активності основних акціонерів та бажання уникнути потенційних конфліктів також пояснює значні відсотки кількості директорів, які мають бажання покинути правління. Близько 60% європейських компаній просили директорів подати у відставку або не залишатися на переобрання.

Дослідження припускає, що значну кількість директорів хвилює те, що Кодекс спричинився до більш обережної поведінки та постійного підрахунку можливого ризику. Інколи це не відповідає інтересам акціонерів. Лише 46% директорів думають, що переваги Кодексу більші, ніж його недоліки.

Та попри все це, ми можемо спостерігати і позитивні зміни у поведінці правлінь Британії та континентальної Європи.

За інформацією management-issues.

Original URL: www.management.com.ua/news/?id=763


Copyright © 2001-2024, Management.com.ua