НОВИНИ від 21.06.2006

Рекомендації, резюме та співбесіди не можуть передбачити успішність

Переважна більшість інструментів, які на сьогодні застосовуються для найму працівників, не здатні передбачити, чи зможе кандидат успішно справитися зі своїми обов'язками. Так стверджують британські спеціалісти з людських ресурсів.

Опитування, проведене Cranfield School of Management визначило, що 86% HR-менеджерів, які пишуть рекомендації, не вважають їх корисними для передбачень. 78%, які проводять співбесіди, та 67%, які обирають майбутнього працівника відповідно до його резюме, не вважають ці методи достатньо валідними індикаторами успішності кандидата.

Проте, не зважаючи на те, що всі ці методи мають не таку вже й велику цінність для роботодавця, організації продовжують застосовувати їх для вибору працівників. Серед опитаних HR-менеджерів (а їх всього понад 800), 96% сказали, що використовують письмові рекомендації при наймі робітників на посаду. 89% сказали, що проводять співбесіди, 88% використовують резюме кандидатів, 85% використовують інтерв'ю, які базуються на професійних навичках, 60% проводять психологічні тести.

Доктор Emma Parry, дослідник Cranfield School of Management стверджує: "Ці результати говорять про те, що організаціям байдуже, кого вони наймуть на роботу, вони ставляться до методів відбору персоналу надзвичайно легковажно. А це означає, що вони навіть не підозрюють, яким чином обраний працівник вплине на успіх компанії у майбутньому. Але найдивніше те, що компанії продовжують витрачати велику кількість свого часу та грошей, використовуючи методи, до яких звикли чи які застосовують їх конкуренти".

Дослідження показує, що багато організацій не перевіряє дані, які вказують кандидати на посаду. Лише 59% організацій намагаються перевірити дані, надані кандидатом на посаду, за допомогою інших джерел. При цьому, лише 78% взагалі намагається перевірити, чи є у майбутнього працівника досвід. Найбільш дивовижним є той факт, що лише 48% працівників перевіряються на наявність кримінального минулого.

Професор з людських ресурсів Shaun Tyson говорить: "Покладатися на якийсь один метод цілковито неможливо. Варто створити певну комбінацію всіх методів, щоб дані були більш надійними. Особливо таку комбінацію слід застосовувати для тих кандидатів, які претендують на високі посади у компанії. Всі бояться найняти людину, яка не відповідатиме корпоративній стратегії, чия біографія міститиме білі плями. Тому мені вдвічі складніше зрозуміти, як можуть компанії наймати людину на посаду без елементарної перевірки певних фактів".

Невелика кількість організацій використовує онлайн-методи відбору працівників. 36% дають можливість переслати по мережі своє резюме, 28% використовують спеціальні форми, які заповнюються кандидатами на посаду, 14% роблять автоматичну оцінку кандидатів через мережу і 10% проводять онлайн-тести.

Понад 80% організацій проводять спеціальні тренінги, 70% використовують структурований формат рейтингів, 57% детально досліджують компетенції кандидата перед тим, як взяти його на роботу.

Більшість респондентів вважають хороший досвід роботи найбільш важливим фактором, коли вирішують, чи зуміє кандидат виконувати свої обов'язки на новому місці роботи.

За інформацією management-issues.

Original URL: www.management.com.ua/news/?id=783


Copyright © 2001-2024, Management.com.ua