НОВИНИ від 19.12.2006

Top-10 найбільших непублічних компаній світу

Ділова газета Financial Times представила перший рейтинг 150-ти найбільших у світі непублічних компаній FT Non-Public 150. Лідирує в списку нафтогазовий гігант Saudi Aramco.

Перший рейтинг 150-ти найбільших непублічних компаній світу був складений газетою Financial Times у співробітництві з консалтинговою компанією McKinsey. Укладачі враховували тільки ті компанії, акції яких не котируються на біржі, які не є спільними підприємствами або дочірніми компаніями більших компаній, але поставляють товари і послуги на комерційний ринок. Остання умова не дозволяє включати в рейтинг державні системи охорони здоров'я, армію, релігійні та благодійні організації. Таким чином, у рейтинг потрапили державні, приватні, сімейні компанії, ЗАТ і взаємні фонди. Положення компаній у рейтингу розраховувалося на основі їхньої ринкової вартості, який міг бути, якби ці компанії в 2005-му році виставили свої акції на фондовий ринок. Загальна ринкова вартість 150-ти найбільших непублічних компаній склала $7 трлн. Автори FT Non-Public 150 підкреслюють, що дані про капіталізацію компаній не є стопроцентно точними, оскільки ґрунтуються на доступній інформації, що найчастіше буває неповною.

Порівнюючи рейтинг непублічних компаній з даними про компанії, акції яких обертаються на біржі, можна зробити цікаві висновки. Так, згідно FT Non-Public 150, найбільшою у світі непублічною компанією є саудівська нафтогазова компанія Saudi Aramco, капіталізація якої становить $781 млрд. Таким чином, вартість цієї компанії набагато перевищує капіталізацію найбільшої у світі публічної компанії ExxonMobil ($439,5 млрд). Майже вся перша десятка FT Non-Public 150 представлена нафтогазовими компаніями. І лише одна — Japan Post (8-е місце, $156 млрд.) вибивається із загального ряду. Ріст цін на нафту сприяв перетворенню державних нафтових компаній Мексики, Венесуели, Кувейту, Малайзії, Алжиру, Ірану, Індонезії та ряду інших країн у багатомільярдних гігантів.

Рейтинг також свідчить про зростаючу популярність і питому вагу приватних інвестиційних фондів, найбільший з яких — американський фонд Kohlberg Kravis Roberts — займає в списку 17-е місце ($83 млрд.). Усього в рейтингу 21 приватний інвестфонд.

Top-10 найбільших непублічних компаній світу



Компанія

Країна

Профіль
Оціночна
риночна
вартість на
грудень 2005-го
року ($ млрд.)
1 Saudi Aramco Саудівська Аравія Нафта і газ 781
2 Petroleos Mexicanos (Pemex) Мексика Нафта і газ 415
3 Petroleos de Venezuela SA Венесуела Нафта і газ 388
4 Kuwait Petroleum Corp Кувейт Нафта і газ 378
5 Petroliam Nasional Berhad (Petronas) Малайзія Нафта і газ 232
6 Sonatrach Алжир Нафта і газ 224
7 National Iranian Oil Company Іран Нафта і газ 220
8 Japan Post Японія Поштові послуги 156
9 Petramina Індонезія Нафта і газ 140
10 Nigerian National Petroleum Corp Нігерія Нафта і газ 120

За інформацією Financial Times, "Коммерсант"

Original URL: www.management.com.ua/news/?id=866


Copyright © 2001-2024, Management.com.ua