НОВИНИ від 07.06.2007

Лідери бізнесу скептично ставляться до відділів персоналу

Незважаючи на те, що питання кадрів сьогодні є одним із найбільш важливих питань бізнесу, більшість керівників переконані, що відділи людських ресурсів не виконують своїх ключових функцій та не здатні забезпечити досягнення стратегічних цілей.

Нове глобальне дослідження, проведене компаніями Deloitte Touche Tohmatsu та The Economist Intelligence Unit, виявило зростаючу напругу між потребами організацій та здатністю відділів людських ресурсів забезпечувати ці потреби. До сих пір компаніям не вдається вибудувати ефективне партнерство між бізнесом та HR-відділом.

Більше, ніж вісім з десяти опитаних керівників вважають людей найважливішим ресурсом компанії, який впливає на всі аспекти організаційної діяльності. При цьому менше, ніж чверть керівників (23%) вірять, що HR відіграє суттєву роль для формулювання стратегії та успішної операційної діяльності.

Більше того, половина опитаних компаній (52%) навіть не мають директора по персоналу чи еквівалентного за повноваженнями керівника, який би займався кадровими питаннями. І лише дві третини з них (68%) планують відкрити таку посаду протягом найближчих трьох-п'яти років.

"Керівники найпотужніших компаній вважають, що HR-відділи потерпають від нестачі розуміння бізнесу, яке необхідне для впровадження стратегічних ініціатив та першочергових пріоритетів, таких як лідерство, управління талантами, створення високоефективної культури, навчання та розвитку", — стверджує Джеф Шварц (Jeff Schwartz), один із керівників дослідження.

Можливо, причина полягає в тому, що раніше відділи HR традиційно вважалися адміністративними одиницями, завданням яких було встановлення кадрової політики та процедур, а не забезпечення стратегічного мислення.

До тих пір, поки HR-спеціалісти продовжуватимуть виконувати свої традиційні функції, вони й надалі фокусуватимуться на консервативній ролі покращення операційної ефективності, створення зручних HR-структур і т. п. Ще однією причиною такого ставлення є відсутність інтересу керівного складу компанії до відділів персоналу. Наприклад, майже три чверті керівників (63%) дуже рідко або ніколи не обговорювали з HR-спеціалістами потребу злиття чи об'єднання з іншими організаціями.

Проте, варто відзначити й те, що як керівники компаній, так і самі HR-спеціалісти очікують посилення ролі HR у компанії. Більше, ніж 9 із 10-ти респондентів переконані, що з часом функція управління персоналом ставатиме дедалі більш стратегічною і цінною для організації і перестане бути виключно центром витрат.

За інформацією management-issues.

Original URL: www.management.com.ua/news/?id=931


Copyright © 2001-2024, Management.com.ua