НОВИНИ від 25.07.2007

Чистий прибуток західних менеджерів не такий високий, як вважалося

Менеджери, які працюють у країнах, економіки яких перебувають на етапі становлення, таких як Росія, Туреччина, Мексика та Україна, в абсолютних категоріях можуть отримувати менші прибутки, ніж їхні європейські та американські колеги. Але коли йдеться про чистий прибуток — східні менеджери часто перевершують західних.

Ми звикли вважати, що менеджери у менш розвинутих країнах отримують менше, ніж їхні західні колеги. І це дійсно так, якщо говорити про кількість купюр у їхніх гаманцях. Проте, якщо взяти до уваги чистий прибуток — гроші, які вони можуть витрачати на щоденні потреби — тоді західні управлінці опиняються у куди гіршій ситуації.

По суті, з єропейських країн лише Швейцарія, Німеччина та Ірландія зуміли потрапити до 20-ки країн з найвищою купівельною спроможністю менеджерів. При цьому США опинилися на 24-му, а Великобританія — лише на 40-му місці, повідомляє компанія Hay Group, яка проводила дослідження.

"Швидке зростання новітніх ринків стало причиною підвищення попиту на топ-менеджерів у цих країнах, — стверджує Стів Мерсден (Steve Marsden), керівник сервісів компенсаційної інформації у Hay Group. — Як наслідок, сьогодні ми можемо спостерігати нестачу талантів та захмарне підвищення зарплат таким менеджерам".

Найбільшою купівельною спроможністю можуть похвалитися менеджери Саудівської Аравії та Об'єднаних Арабських Еміратів — країн, багатих на нафту та вільних від податків. Їхня зарплатня, виражена у купівельній спроможності, сягає еквіваленту $220 000 на рік.

На третьому місці у рейтингу перебуває Гонконг, в якому середня купівельна спроможність менеджерів складаэ $203 947.

На четвертому місці перебуває Росія, із чистим прибутком у $157 348, а на п'яти їй наступає Туреччина із прибутком менеджерів, який дорівнює еквіваленту $154 762, якщо взяти до уваги вартість життя та податки. На шостому місці перебуває Мексика ($152 283), а на сьомому — Україна!!!, прибуток менеджерів в якій складає $149 118.

Польські менеджери заробляють у середньому $128 537, що дозволило їм посісти 11-ту позицію, а у Литві, яка знаходиться на 18-му місці, прибуток складає $122 941.

Показники Західної Європи куди більш скромні. Наприклад, британські менеджери, які потрапили на 40-е місце, отримують лише $86 367. Серед інших європейських країн Німеччина посіла 19-ту ($122 427), а Франція — 31-шу ($98 117) позицію. Італія посіла 28-ме місце із середнім прибутком менеджерів $101 487.

Навіть американські менеджери зуміли потрапити тільки на 24-ту позицію з відносно невисоким (порівняно із країнами, які розвиваються) прибутком у $104 905. При цьому Китай посів почесне 14-те місце в рейтингу. Менеджери цієї країни отримують еквівалент $126 281.

"Сучасним компаніям доводиться працювати в особливо складному і конкурентному глобальному середовищі. Ринки, що розвиваються, пропонують талановитим менеджерам надзвичайно високий прибуток у перерахунку на купівельну спроможність. Ця особливість робить новітні ринки надзвичайно привабливими не лише для місцевих, але й для закордонних топ-менеджерів. Тож війна за таланти набуває всесвітнього масштабу", — коментує результати дослідження Ян Фітцпатрік, керівник сервісів компенсаційної інформації у Північній Америці Hay Group.

Original URL: www.management.com.ua/news/?id=951


Copyright © 2001-2024, Management.com.ua