ІНСАЙТИ | Майбутнє роботи 17 січня 2022 р.

Половина всіх робочих місць зникне до 2030: як до цього підготуватися

Бенджамін Лі (Benjamin Lee), керуючий партнер венчурної інвестиційної компанії Ixora, розвінчує міф про те, що автоматизація вплине лише на робочі місця, розташовані в кінці ланцюжка створення вартості. Він пропонує три поради тим, хто хоче підготуватися до зникнення багатьох робочих місць.

Половина всіх робочих місць зникне до 2030: як до цього підготуватися

Декілька років тому McKinsey опублікувала звіт, де йшлося, що «50% робочих операцій можна технічно автоматизувати за рахунок адаптації продемонстрованих технологій».

Висновок зі звіту полягав у тому, що до 2030 року (який зараз не здається таким вже далеким) майже 10% усіх робочих місць будуть абсолютно новими, а більшість існуючих робочих місць будуть доповнені автоматизацією та технологіями. Робо́ти ж, що залишилися, навряд чи будуть нагадувати їхні колишні описи.

Це буде перехід, якщо не сказати більше.

Однак, існує міф, що автоматизація вплине лише на робочі місця, розташовані у кінці ланцюжка створення вартості. Це не правда.

Коли доставка дронами Amazon стане повсякденною реальністю, що, на вашу думку, відбудеться з випускником Ліги плюща, який обіймає посаду віце-президента з маркетингу у FedEx чи головного юрисконсульта в UPS?

Бухгалтерський облік, юриспруденція, медицина, продовольство та сільське господарство, транспорт і навіть правоохоронні органи — все це успадковані галузі зі, здавалося б, нескінченним набором автоматичних ролей та завдань. На зміну станціям, що обслуговуються, приходять машини самообслуговування. Ручна обробка та перевірка замовлень замінюється програмним забезпеченням. На зміну персональним помічникам приходять цифрові календарі зі штучним інтелектом. І цей список нескінченний...

Не можна відкладати майбутнє. Це все одно, що сказати: «Добре, ми винайшли лампочку. Але не будемо її поки що випускати. Тому що, якщо ми це зробимо, усі люди, які працюють на свічкових фабриках, залишаться без роботи».

Майбутнє неминуче. Це означає, що все, що ми можемо зробити, — підготуватися до нього.

Яким чином?

1. Стати самозайнятим працівником

У 1500-1600-х роках, аж до 1800-х років до промислової революції, швидше за все, ви працювали б не за наймом.

Якщо вам потрібна була б робота, ви б йшли на міську площу, вивчали ремесло, влаштувавшись у підмайстри до когось досвідченішого, а потім продавали цю навичку у своїй частині міста. Ви стали б теслярем, навчившись робити меблі. Ви стали б шевцем, навчившись робити взуття. Чого ви не змогли б зробити, це написати резюме і подати заявку на роботу в IKEA, Wayfair або Nike, тому що таких корпорацій не існувало.

У світі автоматизації, що експонентно зростає, найкращим шляхом просування власної соціальної мобільності кожної людини цілком може бути самостійна зайнятість. Таким чином, ви не боретесь за справедливу заробітну плату в короткостроковій перспективі у великій корпорації, яка працює над автоматизацією вашої роботи. Натомість ви розвиваєте навичку самостійного розвитку, що дозволяє вам йти в ногу з темпами інновацій.

Навряд чи буде життєздатною стратегією чекати, доки світ вас навчить.

2. Інвестуйте у навички, які принесуть користь у перспективних галузях

Частиною того, щоб залишатися професійно значущим, є брати на себе відповідальність за напрям свого життя.

Іншими словами: інвестуйте в навички, які згодом стають дедалі ціннішими.

На даний момент можна з упевненістю сказати, що такі галузі, як інформатика, інженерія, корпоративні комунікації, наука про дані, копірайтинг та будь-яка робота, пов’язана з людськими емоціями — така як консультування, фізіотерапія, масаж тощо — залишаться актуальними протягом найближчого десятиліття. Один із способів інтерпретації зростання автоматизації — через призму страху: «Моя робота буде знищена».

Але інший спосіб інтерпретації зростання автоматизації — через призму можливостей та соціальної мобільності: «Якщо я зможу освоїти ці нові навички, моя робота приноситиме мені більше грошей і дасть мені більше свободи».

Дивлячись на те, куди «дме вітер», ви можете обґрунтовано припустити, чи інвестуєте ви нині у навички, цінність яких зростає або, навпаки, зменшується. (Див. найбільш затребувані навички 2020 року)

Тому, якщо ви в даний час розвиваєте навичку, яка знецінюється, то варто подумати, як ви можете створити нову навичку, яка виграє від змін, що відбуваються у світі.

3. Поставтеся до цієї проблеми серйозно і не чекайте, що хтось інший вирішить за вас

Майбутнє не збирається нікого з нас чекати.

Це означає, що має бути певний рівень внутрішньої мотивації, аби залишатися професійно значущим та набувати нових навичок у найближчі десятиліття. Ті, хто прийме мислення, спрямоване на вирішення проблем, і візьме на себе цю відповідальність, досягнуть успіху. Ті, хто дотримується мислення жертви та перекладає відповідальність, залишаться позаду.

Якщо хтось хоче підвищити свій рівень та отримати нові навички, інструменти загальнодоступні. Є ресурси. Є місця, куди можна піти, щоби чогось навчитися. У мережі є безкоштовні спільноти. І якщо хтось не хоче підвищувати свій рівень (якщо він свічник і не хоче навчитися робити лампочки), він протестуватиме. Вони штурмуватимуть урядові будівлі. Вони сидітимуть і скаржатимуться в соціальних мережах — і, зрештою, залишаться без роботи.

Аспект інноваційного мислення, мабуть, найважливіша частина. Вибір такий: або ви вважаєте прогрес благом і наснажені та вмотивовані не відставати від нього, або ж бачите в ньому загрозу і витрачаєте більшу частину своєї енергії на боротьбу з ним.

Якщо історія є якимось індикатором, то майбутнє є неупередженим.

За матеріалами "Half Of All Jobs Will Be Eliminated By 2030. Here Are 3 Things You Should Do To Prepare", Minute.

Ілюстрація: venturebeat.com



ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:
КНИГИ ДЛЯ РОЗВИТКУ:
Працюй чотири години на тиждень. Нова психологія успіхуПрацюй чотири години на тиждень. Нова психологія успіху
Мистецтво змінювання сердець, умів, дій: шлях зачарування в бізнесіМистецтво змінювання сердець, умів, дій: шлях зачарування в бізнесі
Зроби це зараз. 21 чудовий спосiб зробити бiльше за менший часЗроби це зараз. 21 чудовий спосiб зробити бiльше за менший час

МЕТОДОЛОГІЯ: Стратегія, Маркетинг, Зміни, Фінанси, Персонал, Якість, IT
АКТУАЛЬНО: Новини, Події, Тренди, Інсайти, Інтерв'ю, Рецензії, Бізнес-навчання, Консалтинг
СЕРВІСИ: Бізнес-книги, Робота, Форуми, Глосарій, Цитати, Рейтинги, Статті партнерів
ПРОЄКТИ: Блог, Відео, Візія, Візіонери, Бізнес-проза, Бізнес-гумор

Сторінка Management.com.ua у Facebook    Менеджмент.Книги: телеграм-канал для управлінців    Management Digest у LinkedIn    Відслідковувати нас у Twitter    Підписатися на RSS    Поштова розсилка


Copyright © 2001-2024, Management.com.ua

Менеджмент.Книги

телеграм-канал Менеджмент.Книги Менеджмент.Книги — новинки, книжкові огляди, авторські тези і цінні думки з бізнес-книг. Підписуйтесь на телеграм-канал @books_management



➥ Дякую, я вже підписана(-ий)