Податкові відомості поточного року: ПДВ та податок на прибуток

19.04.2016

Податкова щороку «радує» черговими нововведеннями. Проте, не всі з них такі складні, та заплутані. Наприклад, сплата ПДВ 2016 року передбачає можливість не вносити у звітність місячні авансові внески, в робити це раз на три квартали. Взагалі, нова редакція державного податкового кодексу зазнала чималих корегувань.

Скасовано норму обов’язкового податкового звітування до 1 червня поточного року. Натомість, з цього року та, будемо сподіватися, і подальші роки податкові декларації можна буде подавати протягом загальних строків (ця норма фігурує у статті 49 ПКУ). Однак, сільхозвиробники, які обрали для річної податкової звітності період 01.07.2015-30.06.2016 рр., повинні додатково протягом 40 календарних днів підготувати та подати додаткові декларації з податку на прибуток.

А от податок на прибуток підприємства здійснюватиметься з урахуванням таких вимог:

  • з фінансового результату можливо вилучити витрати на оплату відпусток, лікарняних та інших витрат, пов’язаних з оплатою праці працівників, так само, як і сплату ЄСВ;
  • дебіторські заборгованості так само можуть бути вилучені з показників фінансового результату до оподаткування;
  • а от витрати на ремонт і модернізацію основних засобів, здійснених у підзвітний період, потрібно додати до фінансового результату;
  • амортизацію об’єктів основних засобів треба перерахувати за новими нормами, встановленими в бухгалтерському обліку, однак треба врахувати специфічність нюансів обліку тощо.

Питання декларування та сплати податків є невід’ємною частиною внутрішньоекономічних відносин між державою та суб’єктами підприємницької діяльності. Більш детально про цьогорічні нововведення та ще багато корисної інформації можна знайти на онлайн-платформі податкових знать. Корисним цей ресурс є також завдяки можливості отримати професійні консультації з будь-якого питання щодо оподаткування в Україні.

Завдяки таким от інформаційно-консультаційним порталам, можна підвищити власний професійний рівень та стати більш обізнаним у сфері фінансів та фінансового права. Інтерактивний зв’язок передбачає постійний обмін корисними знаннями, що, безперечно, вливає на можливості розбудови сучасної, справедливої, ефективної податкової системи, яка слугуватиме на користь сучасного українського суспільства та стане гарним прикладом правового регулювання в державі.