Чи потрібно бухгалтеру знати Excel?

22.04.2016

Чи потрібно бухгалтеру знати Excel?

Уже давно ні для кого не секрет, що лінь – це рушійна сила прогресу. Хтось не погодиться і скаже, що це нісенітниця, та насправді, для чого існують всі винаходи людства? Так, саме для полегшення життя, хоча, часом, для деяких людей полегшувати його вже нікуди. Проте, як то кажуть, досконалості немає меж, а, отже, і людським лінощам немає ні кінця, ні краю.

Якщо задуматись, то все навколо нас служить для того, щоб спростити все в нашому бутті до мінімуму. Бухгалтерська справа теж не є виключенням, хоча, підґрунтя для спрощення у даній галузі дещо інше.

Річ у тім, що взагалі така посада як «бухгалтер» передбачає собою велику кількість обов’язків та доручень, більшість яких ґрунтується на обрахунках, аналізі, диференціації, контролі, підпорядкуванні, звітності… Загалом, бухгалтер виконує колосальну роботу з числами. Рахувати не так вже й легко, особливо коли твої числа не двозначні, а багато-багато значні. Більше того, похибка може надто дорого коштувати – або підприємству, або навіть безпосередньо самому бухгалтеру. Як наслідок, як працівники і роботодавці, так і держава зацікавлені у швидкому, якісному і, головне, правильному виконанні розрахунків та веденні бухгалтерії. Крім калькуляторів, програм для підрахунків і т.д. актуальною і необхідною є програма Microsoft Excel.

Дана програма є однією з найпопулярніших серед додатків Майкрософт. Це і не дивно, адже за допомогою даного додатку можна виконати практично всі розрахунки, які існують. Більше того, дана програма не лише прискорить і спростить розрахунки, а і розбавить щоденну рутинну роботу, адже використання її функцій потребує навичок та знань, за допомогою яких можна «звернути гори» у бухгалтерському ремеслі.

До прикладу, статистика – це дуже складна наука, яка не кожному дається. Ще з давніх-давен статистику, хоча і на примітивному рівні, вели лише люди з найбільшими і найвитонченішими розумовими здібностями – і це не дивно, адже, хоча людський розум має аналітичні здібності, але у широкому масштабі використовувати такі навички дано далеко не кожному. Часи минали, все змінювалося. Разом із часом збільшувалася необхідність ведення статистики та урізноманітнювались методи її аналізу і викладу. Формування статистичних звітів – це громіздкий процес, який потребує неабиякої витримки, сталевих нервів, виваженості, точності і уважності. Саме такими якостями повинен володіти бухгалтер, адже ведення статистики теж входить до його безпосередніх обов’язків. До того ж, він ще й має не лише вести тяжкі розрахунки, а і виконувати їх вчасно, що є надскладною задачею у таких умовах. Тут на допомогу бідоласі приходять курси Excel — програма, яка не лише може допомогти у розрахунках, а і зобразить результати не лише як табличні дані, а і як графіки різного типу, характеру. Це не лише спростить сприйняття інформації, а і додасть креативності і творчості у таку, здавалося б, нудну, хоч і складну роботу.

Наступним з обов’язків бухгалтера є облік і ведення звітності всіх надходжень на підприємство, перенесення їх на облік підприємства та стеження за тим, щоб вони нікуди не зникали, шляхом регулярної перевірки їх наявності. Це надзвичайно відповідальний процес, адже, як свідчить практика, все завжди безслідно кудись зникає, ніхто не знає куди, немає винних, але крайнім завжди лишається бухгалтер. Тому виконання даного зобов’язання є важливим не лише для підприємства, а і безпосередньо для бухгалтера, оскільки навряд чи хочеться нести матеріальну, або й інколи кримінальну відповідальність за те, що хтось інший збагатиться. Знову врятувати ситуацію може чудо-Excel, адже в ньому можна створювати таблиці та поля, що пов’язані між собою. Більше того, логічно з’єднавши всі дані та показники, можна відобразити мінімальні рухи матеріальних і не матеріальних потоків, провести розрахунки, і в результаті буде показано не лише кінцевий результат даних змін, а і їх вплив на інші економічні показники.

Не секрет, що надскладною задачею для бухгалтера є процес проведення інвентаризації, метою якого є перевірка і документальне засвідчення всіх цінностей підприємства. Бухгалтер не лише має проводити цю процедуру, а і звітувати про будь-які переміщення матеріальних ресурсів, давати коректну оцінку всіх наявних матеріалів підприємства, що є на його обліковому рахунку. Навіть це він може зробити, занісши всі дані до даної програми. По-перше, не потрібно витрачати тонни паперу на збереження даної інформації, адже вона може бути в електронному вигляді, що значно спрощує роботу. По-друге, завжди можна, натиснувши пару клавіш на клавіатурі, знайти потрібну вам річ. Швидкість і якість виконання бухгалтерських операцій – успіх компанії-замовника.

Таким чином, на прикладі таких, як може здатися, елементарних, проте актуальних, обов’язків і функцій бухгалтера можна спостерігати необхідність використання програми Microsoft Excel у бухгалтерському просторі, про що нагадується не тільки на київських курсах бухгалтерів. Насправді, програма Excel, крім перекислених, може виконувати ще й такі функції:

  • Проведення складних розрахункових операцій з великим об’ємом даних.
  • Автоматизація вихідних обчислень.
  • Проведення пошуку даних.
  • Підстановка числових значень.
  • Створення баз даних та їх аналіз.
  • Побудова графіків та діаграм.
  • Створення, обробка та аналіз табличних значень та показників.

То чи не варта дана програма уваги і її ретельного вивчення, якщо вона економить час, кошти, сили і засоби?

Так, пересічному користувачу дана програма не «по зубам». Але ж не даремно у народі кажуть: «Вік живи — вік учись». Важко не погодитись із цим твердженням, бо саморозвиток – це одна з основних цілей людського життя, яка приносить непогані прибутки. Це пов’язано не лише з тим, що всебічно розвинена особистість, якого б віку вона не була, цінується на всіх рівнях соціально-економічного простору, а і з тим, що саме ця риса називається мудрістю. Мудрість буває різна, але лише з її допомогою можна чогось досягти в цьому житті, лише з її наявністю можна стати гарним професіоналом і хорошою людиною в цілому. Тому саморозвитку, що виражається у підвищенні кваліфікації бухгалтера, виділяється окрема увага і цей процес можна з впевненістю назвати обов’язком. Обов’язком не лише перед самим собою, а і перед фірмою, керівництвом, персоналом. На сьогоднішній день це є актуально, це є престижно, адже ми живемо у 21 столітті – столітті небувалого розвитку. В наслідок цього, відбувається поступовий перехід від людського, до механічного, автоматизованого процесу проведення будь-якої роботи, особливо в сфері обчислень, аналізу, статистики і обліку. Комп’ютери поступово витісняють людську працю, полегшуючи і пришвидшуючи розрахунки. Вони є надійним гарантом даних обчислень і розрахунків, що дозволяє працювати ефективно, результативно і давати змогу швидше і якісніше аналізувати роботу підприємства, для подальшого покращення. У сучасних умовах праці відсутність комп’ютерної грамотності є неприпустимою, тому розвиток – це фундаментальний обов’язок бухгалтера, громадянина і кожної людини.

Крамарова Анна, http://stimul.kiev.ua/