6 загроз для інтернет-магазину або що може перешкоджати онлайн-продажу

26.04.2016

Привіт, дорогі читачі! Перед тим, як читати цю статтю далі, подивіться добірку цікавих статей по відкриттю інтернет-магазину з нуля!

Невірна оцінка

Перш ніж вийти в цільовий сегмент ринку і зайняти свою нішу, необхідно провести дослідження, спрямоване на вивчення місткості ринку, оцінку конкурентного середовища, аналіз сезонних коливань попиту і т.д. Саме невірна оцінка передбачуваних обсягів продажів і некоректні розрахунки ємності перед створенням інтернет магазину можуть занапастити проект. Правильно сказав Фелікс Мучник, генеральний директор Softkey: «Найголовніша помилка в позиціюванні — це уявляти, що ви будете один в чистому полі, і всі до вас прийдуть».

Економія на програмно-апаратному комплексі

Обов’язково в наявності повинен бути резерв потужностей, навантаження не повинно перевищувати і 50%. Сервер, і програмна платформа повинні витримувати пік активності користувачів, і про DDOS-атаки забувати не варто, які цілком можуть влаштувати і конкуренти. Зрозуміло, що будь-яка відмова від роботи з технічних причин (фактично тимчасове закриття магазину) тягне за собою не тільки матеріальні витрати, але і негативно позначиться на репутації. Щоб уберегти себе від ризику технічних збоїв не треба шкодувати коштів на підтримку і модернізацію програмно-апаратного комплексу.

Кадри вирішують все

Не варто забувати, що хороші IT-фахівці коштують дорого, до того ж ситуація загострюється тим, що індустрія інформаційних технологій розвивається дуже стрімко, що неминуче веде до залучення великої кількості людей, які, по суті, можуть займатися чим завгодно, не будучи фахівцями. Керівник, власник та інвестор проекту повинні підходити до питання підбору персоналу дуже ретельно, так би мовити, володіти чуттям. Як показує статистика, ймовірність набрати некомпетентних працівників сьогодні дуже велика. В крайньому випадку, за допомогою в підборі висококласних фахівців можна звернутися до рекрутингової агенції, і відразу закласти в бюджет оплату за працю професіоналів.

Нерозвинені платіжні системи

Сьогодні ситуація в країні така, що платежі банківськими картами розвинені дуже погано. Потрібно приготуватися до того, що досить багато часу йде на переговори, листування і збір даних з операторами інтернет-платежів, а потім і на тестування пробних транзакцій (від 1 до 2,5 місяців). Є, звичайно, і альтернативний варіант — оплата товару через SMS, така система більш популярна. Однак, вона менш вигідна як для продавця, так і для покупця. По-перше, затримки в переказі коштів від операторів можуть досягати аж 1,5 місяців, що, зрозуміло, позначиться на поточній прибутку. По-друге, для клієнтів така перспектива теж не є вигідною через високі комісій, що досягають деколи і половини списаних з рахунку коштів.

Проблеми з кур’єрами

Як не парадоксально звучить, але найпоширенішою в країні службою з доставки вантажів до сих пір є «УкрПошта». У вік науково-технічного прогресу доставка в цій організації проходить так само, як і 5- 10 років тому — вантажі йдуть повільно, гублячись у пунктах з пересилання, незважаючи на регламентовані терміни. Звичайно, мати свою кур’єрську службу набагато вигідніше. Однак знову все впирається в кадри. Підібрати відповідальних і чесних співробітників на посаду кур’єра часом буває дуже складно. Мало кому здасться привабливою перспектива вісім годин поспіль мотатися по місту в громадському транспорті та з вантажем.

Влада постачальників

Дуже багато в торгівлі завжди залежить від постачальників. Те, якою буде якість товару, що поставляється, його вартість і терміни поставки безпосередньо залежить успішність проекту. Відразу потрібно бути готовим до того, що не рідкістю абсолютно в будь-якій сфері торгівлі і виробництва є прецеденти зривів термінів поставок з вини постачальника, поставки бракованого товару, розкрадання та завдання шкоди товару під час транспортувань. Тому, не слід тримати в арсеналі кілька контрагентів і укладати з ними довгострокові контракти. Необхідно постійно досліджувати ринок на предмет більш вигідних пропозицій, мати кілька альтернативних варіантів, тим самим, виключаючи ризики по зриву термінів доставки.

Висновок:

Отже Інтернет бізнес працює за своїми законами які вам буде необхідно знати. Краще розібратися в цьому хаосі вам допоможе мій онлайн тренінг «Старт: бізнес з нуля«.  Усім хто запишеться на тренінг готовий інтернет магазин у подарунок.

Автор: Олег Ковтало