Чи дає можливість економічна криза заробити на нерухомості?

26.04.2016

Навіть в умовах економічної кризи громадяни знаходять можливість заробляти на житловій нерухомості. Проте тенденції в цій сфері дещо змінились. Найактуальнішим видом заробітку сьогодні залишається первинний ринок житла. Спробуйте самі переглянути новобудови на ЛУН.ua – агрегаторі оголошень з нерухомості по всій країні. Окрім можливості ознайомитись зі свіжими пропозиціями ринку, ресурс дозволяє дізнатись актуальні ціни і спрогнозувати приблизний рівень доходів від нерухомості. Як же саме можна заробити?

Граємо на різниці в ціні

За останні декілька років вартість квартир по всій країні суттєво знизилась. Це особливо помітно, якщо порівнювати ціни в доларовому еквіваленті. Найдешевшими традиційно є квартири у нових житлових комплексах на початковому етапі будівництва. Враховуючи економічні проблеми і значне зниження вартості квадратного метра, саме  такий варіант інвестицій є найбільш поширеним серед тих, хто прагне заробити на нерухомості.

Такий вид заробітку полягає у купівлі квартири за найнижчою ціною та продажі квадратних метрів дорожче після здачі будинку в експлуатацію. Експерти говорять, що якщо в період до настання кризи у громадян не було проблем з тим, щоб знайти покупця на квартиру в новобудові, то сьогодні ситуація виглядає дещо інакше. Українці в переважній більшості не мають коштів на купівлю власного житла, кількість угод на ринку помітно скоротилась. Покупці, які все ж планують придбати квартиру, намагаються робити це через забудовника і на початковому етапі будівництва, аби максимально заощадити гроші. Таким чином, проміжок часу між капіталовкладенням і отриманням доходу може бути досить великим.

Стабільний, але невеликий дохід

Інший варіант заробітку на житловій нерухомості – купити квартиру та здавати її в оренду. Дана схема отримання доходів майже не змінилась під час кризи, оскільки громадяни, як і раніше, не мають власного житла і вимушені орендувати квартири. Єдиний нюанс – значний попит на житло економ класу. Найпростіше сьогодні знайти бажаючих орендувати однокімнатну квартиру у розвиненому районі. Вартість оренди повинна бути не досить високою, при цьому бажано, щоб житло було в гарному стані.

Кількість бажаючих орендувати квартири великої площі поступово скорочується, особливо у невеликих містах. Таунхауси та приватні будинки за межами міста також довгий час лишаються без мешканців, хоча ситуація дещо покращується в літній період.