Куди сплачувати ЄСВ: реквізити

29.06.2016

Єдиний внесок на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (ЄСВ) є обов’язковою виплатою, що зараховується до формування єдиного державного фонду соціальних виплат. Він складається з чотирьох окремих часток відрахувань: до ПФ; до фондів страхування по тимчасовій втраті працездатності; фонду виплат на випадок безробіття; фонду захисту від нещасних випадків на виробництві.

Стягуючи ці відрахування, держава таким чином забезпечує своєчасність та можливість грошових відшкодувань громадянам у разі потреби. Слід зазначити, що ЄСВ не входить до системи оподаткування. Під цю норму (сплату ЄСВ) підпадають:

  • роботодавці;
  • ФОП;
  • особи, що забезпечують себе роботою самостійно;
  • військовослужбовці;
  • особи, що обіймають виборчі посади;
  • інші категорії платників податків.

Адмініструванням процесів, пов’язаних з ЄСВ, займається Державна фіскальна служба, орган, що був створений у відповідності до норм чинного законодавства. Основними завданнями ДФС є здійснення адміністрування, обліку та контролю єдиних внесків, консультаційні послуги, підготовка відповідної звітності (у тому числі й аналітичної, прогнозуючої) тощо.

Реквізити для сплати ЄСВ зазвичай містяться у довіднику відповідних служб, де постійно відслідковується їх актуальність. Зверніть увагу, що реквізити для сплати податків 2016 можуть не співпадати із розрахунковими відомостями попереднього звітного періоду. Тому, перед тим, як сплачувати ЄСВ, треба обов’язково перевірити їх відповідність. Для кожного регіону визначається окремий рахунок, для зручності пошуку якого довідкову інформації структуровано по областях (Київ, як адміністративна одиниця, зазначається окремо). У поточному році актуалізація реквізитів відбулася по всіх напрямках сплати податків та зборів.

Низка користувачів мережі Інтернет, хто за видами діяльності так чи інакше вирішує питання оподаткування, знайшли дуже зручний спосіб отримувати корисні відомості про податки вчасно та актуально. Вони підписалися на контент інтелектуальної інтерактивної платформи – TAXLINK. Спеціалізований ресурс присвячений виключно тематиці оподаткування в Україні. Тут міститься багато корисної інформації щодо законодавства, механізмів сплати податків, довідкових відомостей тощо. Тут можна дійсно вести професійне спілкування із експертами, отримувати конструктивні поради та змістовні роз’яснення з ключових питань.