Поділ майна подружжя: важливі особливості

25.09.2016

На жаль, розлучення — це соціальне явище, від якого не застрахована жодна подружня пара. Це досить затяжний, виснажливий і неприємний процес. Особливе місце займає питання поділу майна подружжя, так як кожен намагається довести, що він купував той чи інший предмет. Якщо розглядати з точки зору законодавства, можна виділити такі моменти:

  • Майно, яке подружжя нажили з моменту документального укладення шлюбу в державній установі, має ділитися порівну між чоловіком і дружиною, незалежно від доходу чоловіка, дружини, відсутності або наявності поважних причин.
  • Існує два способи розділу спільно нажитого: добровільний і судовий. Перший є більш лояльним, коли чоловік і жінка самостійно вирішують що кому дістанеться. Наприклад, меблі, машина, побутова техніка, діляться на розсуд чоловіка і дружини. Нерухоме майно необхідно ділити, укладаючи письмову угоду, затвержуючи документ у нотаріуса — це обов’язково. Судовий спосіб складніший, але єдиний варіант, коли сторони не можуть самостійно дійти згоди і для них не існує спільного рішення.

Щоб подати заяву до суду, необхідно підготувати певну документацію — ксерокопії сторінок паспорта, ідентифікаційного коду, свідоцтва про реєстрацію шлюбу та документи, що підтверджують право володіння власністю, майном і саму позовну заяву.

Позов подається в судовий орган за місцем реєстрації чоловіка або дружини. Навіть перебуваючи у шлюбі, людина може звернутися до суду, щоб розділити майно. Відступ від норм сімейного кодексу України можливий, наприклад, якщо в квартирі проживають неповнолітні діти, інваліди, однак на практиці такі випадки досить рідкісні.

Забороняється дарувати, продавати, нерухомість однією стороною без письмової згоди другої. Виявлення таких порушень дозволяє стягнути з порушника вартість нерухомості, транспортних засобів (за ринковою вартістю) на користь іншої сторони. Кожна окрема ситуація унікальна, має свої особливості, тому слід звертатися до професіоналів — компетентних юристів, які допоможуть вирішити проблему будь-якої складності.