Світлодіодні лампи: якісне освітлення і економія коштів

03.03.2017

Що впливає на наш вибір при покупці світлодіодних ламп (крім наявності грошей в гаманці)? Споживчі характеристики джерел світла. А саме: потужність і яскравість. Потужність характеризує, скільки електроенергії споживає прилад. Для лампочок розжарювання ця величина була основною, вона показувала, наскільки яскравим буде освітлення і, відповідно, як багато витратиться електрики. Світлодіодні лампи влаштовані дещо інакше. Щоб оцінити яскравість необхідно звернути увагу на показник світлового потоку. Він вимірюється в незвичних для нас одиницях — люменах (лм або Lm). Люмен відноситься до міжнародної системи одиниць і є фотометричною величиною, яка б показала кількість випромінюваного світла.

Світлодіодні лампи — очевидна вигода

Чи справді світлодіодні лампи настільки економні?

Проведемо найпростіше порівняння. Щоб отримати світловий потік 935 лм, необхідно придбати лампу:

  • цокольну світлодіодну 4500К на 10Вт
  • розжарювання на 75Вт
  • галогенну 230В на 55Вт (яскравість буде трохи нижче 900 лм)

Цифри чітко показують, що діодні вироби приблизно в 6 разів економніше галогенних і в 7,5 разів вигідніша, ніж лампи розжарювання.

светодиодная лампа

Економія електроенергії — це не єдина перевага. При одній і тій же споживаної потужності можна вибрати прилади з різною колірною температурою (це ще одна величина, відповідна європейським нормам). Колірна температура вимірюється в градусах за шкалою Кельвіна і розділена на три категорії. При покупці потрібно тільки знати, що вироби з показниками менш 3500К забезпечать теплий білий світ. Для порівняння: сонце на обрії дає освітленість 3400К. Прилади з величиною від 3500К до 5300К випромінюють нейтральний, а понад — холодне біле світло.

Що ж вибрати? Все залежить від того, де ви хочете використовувати ці прилади. Погодьтеся, що заспокійливий сонячний захід підходить для освітленості спальні. Навчальним кімнатах і кабінету потрібен яскраве денне світло 6200К. Для кухні підійде величина, відповідна випромінюванню сонця в полудень — 5000К.

Те, що світлодіодні лампи дають світло, дуже близький до денного, сподобається господиням на кухні, дизайнерам, художникам і іншим творчим людям. Для світлодіодної продукції характерний високий індекс передачі кольору. Це означає, що колір продуктів харчування (тканин, фарб та ін.) Під освітлювальними приладами не спотворюється і все виглядає так, як при природному сонячному світлі.

Світлодіодна лампа — довгострокове вигідне вкладення

З’ясували, що світлодіодна лампа має наступні переваги:

  • Значно менше споживання електроенергії в порівнянні з традиційними галогенними і лампами розжарювання
  • Можливість вибору для кожного приміщення своєї ступеня освітленості
  • Відсутність спотворення світла, високий індекс передачі кольору

Чим ще може залучити ця продукція? Тривалим терміном експлуатації. Виробники закладають ресурс роботи 20000 — 50000 годин. Якщо ви придбаєте якісні освітлювальні прилади хорошого виробника у перевірених постачальників, то не менше, ніж на 10 років у вас не буде проблем з заміною лампочок.