Історія надмогильних пам’ятників

12.05.2017

Споконвіку надмогильні пам’ятники з граніту встановлювалися для того, щоб родичі і близькі могли увічнити пам’ять про померлу людину. До сьогоднішніх днів збереглась традиція позначати місце поховання надгробком, виготовленим, як правило, з граніту. «Granit i Marmyr» пропонує різноманітні моделі ритуальних пам’ятників за доступними цінами.

Перші надгробні пам’ятники почали встановлювати у стародавньому Єгипті. Кожен з нас знає про єгипетські піраміди, які власне були першими поховальними спорудами. Ці величезні надгробки були потрібні для того, щоб пам’ять про фараона збереглася на тисячоліття. Піраміди мали по кілька кімнат. Разом із фараоном туди відправлялися його дружини і наложниці, різне начиння, а також все, що могло знадобитися фараонові в загробному світі. Поховальні камери царя та саркофаги виготовляли із граніту і вони збереглися у чудовому стані до наших днів.

Для простих чиновників, воєначальників також зводилися піраміди, однак вони були набагато меншими і з плином часу розсипалися та не залишили про себе пам’яті. Чим більш знатною була людина, тим більшого розміру встановлювався для неї монумент — піраміда. Це були ексклюзивні ритуальні споруди, адже для кожної людини будувалася своя унікальна піраміда, яка відрізнялася від усіх інших своїм оформленням, настінними розписами у залежності від напрямку діяльності усопшого.

У стародавній Греції та стародавньому Римі встановлювалися пам’ятники-стели. Це були одинарні пам’ятники, на яких висікалися ім’я і основні відомості про людину, яка спочивала під стелою. Всі античні надгробки мали сувору градацію, у залежності від того, наскільки знатний і відомий був громадянин. Біднякам могли взагалі не встановлювати стел, оскільки їх виготовлення було занадто дорогим.

Найчастіше пам’ятники виготовляли з граніту. Ця традиція збереглася і донині. Гранітні пам’ятники досі найбільш популярні, хоча їх виробництво вже і не вимагає таких витрат сил, часу і фінансів як в античні часи. Гранітні пам’ятники сьогодні можуть бути різних форм, з будь-якими прикрасами і доповненнями у вигляді:

  • ваз з граніту,
  • декоративних елементів
  • ангелів.

Сьогодні на пам’ятнику зображується фото людини, роки її життя і рядки епітафії. Пам’ятники можуть бути одинарними або для двох і більше людей. Це оптимальний варіант, який найбільш звичний сучасній людині. Такі надгробки сьогодні поширені повсюдно у тих країнах, де прийнято ховати померлих, а не вдаватися до їхньої кремації.