Що таке спортивний карнітин?

18.09.2017

Карнітин – це природна форма жироспалювача з ліпотропною дією. Потрапляючи в організм, речовина обгортає жирові клітини, перетворюючи їх вміст в енергію. Активізація властивостей карнітину проявляється при інтенсивних фізичних навантаженнях будь-якого роду. Цю біодобавку також використовують в якості кардіопротектора люди, не причетні до спорту. Якщо метою є скинути зайву вагу, то необхідно приймати по одній порції карнітину за 20-30 хвилин до тренування.

Не варто забувати, що всі люди різні, і дозування споживання можуть змінюватися в залежності від віку, статі та рівня тренованості людини. В середньому рекомендовано приймати 3000 мг карнітину чоловікам і 2000 мг жінкам, перед силовими або кардіонавантаженнями. Якщо ви збираєтеся купити карнітин, компанія «Proteininkiev» настійно рекомендує ознайомитися з типовим описом продукту для кожного типу людей.

Карнітин для новачка

Люди, які тільки збираються займатися, купують карнітин в надії скинути кілька зайвих кілограмів. Через два тижні «атлет» йде в магазин спортивного харчування за упаковкою карнітину, не знаючи його властивості і дії. Найчастіше карнітин купують новачки з зайвими жировими відкладеннями. Цей продукт рекомендовано приймати за призначенням спортивного лікаря або через кілька місяців після першого приходу в зал. Звичайне харчування, як і не поставлена ​​техніка виконання вправ, не призведе до бажаного результату. Новачкові можна скинути вагу і без карнітину. Неправильний підхід до прийому спортивних жироспалювальних добавок тягне за собою масу неприємних моментів, в результаті яких відпадає бажання займатися. Настійно рекомендовано перед тим, як купити карнітин:

  • Освоїти техніку виконання вправ;
  • Ознайомитися з книгами з правильного (спортивного) харчування;
  • Дотримуватися режиму харчування: їсти в один і той же час;
  • Виділяти мінімум 6-8 годин для сну (бажано вночі).

Карнітин в бодібілдингу

Бодибілдинг – це спосіб життя. Цей вид спорту вимагає строгої дієти, дотримання режиму сну і харчування. Атлети прагнуть наростити якісну м’язову масу завдяки високо інтенсивним навантаженням в тренажерному залі і збалансованому харчуванню. Карнітин використовують в якості біодобавки для зміцнення серця і ліпот ропного жироспалювача. Правильне використання L-карнітину дозволяє достягти локального жироспалювання і позбавлення від вісцерального жиру.

Карнітин в пауерліфтингу

Пауерліфтинг – силовий вид спорту, який включає в себе три основних (жим лежачи, станова тяга, присідання зі штангою на плечах) і кілька додаткових вправ (підняття штанги на біцепс без інерції, різновиди многоповторного жиму). Пауерліфтери дуже рідко вдаються до використання спортивного харчування. Карнітин використовується з метою спалювання жирів. Якщо перед атлетом стоїть завдання прибрати пару зайвих кг перед змаганнями, то ця біодобавка відмінно підійде. Але найчастіше пауерліфтери набирають вагу.

Карнітин в кроссфіті

Кроссфіт – відносно новий вид спорту, особливо в Україні. Вправи в даному виді атлетизму багатогранні і постійно оновлюються. Використання карнітину в crossfit є доцільним на випадок кардіо- та аеробних навантажень. Саме карнітин виступає в ролі кардіопротектора: зміцнює серцево-судинну систему. Рухи для кроссфіту взяті з важкої атлетики, легкої атлетики, пауерліфтингу, силового екстриму, гімнастики, плавання і т.д. Спочатку система кроссфіт була створена для підготовки британського спецназу. Збалансоване харчування і включення в раціон L-карнітину було обов’язковим.

Карнітин в ММА

Змішані бойові мистецтва (Mixed Martial Arts) – вибір сильних людей. Їх тренування нагадують підготовку кроссфітера, але включають в арсенал ударну техніку. Правильно підібрані дозування карнітину для бійця змішаного стилю доповнюють тренінг. Боєць стає менш сприйнятливим до болю, і підвищується поріг стомлюваності. Карнітин в аптечці бійців – невід’ємна біодобавка.

Біосинтез

Брак L-карнітину в організмі обумовлюється генетичною схильністю або виведенням з організму при захворюванні нирок або зловживанні полусинтетическими препаратами – антибіотиками. Тіло людини здатне синтезувати L-карнітин з гамма-бутиробетаїну під дією ферменту гамма-бутиробетаїнгідроксилази. Синтез відбувається в нирках і печінці, звідти відбувається розподіл по всьому організму (тканинам людини). Синтез карнітину потребує участі безлічі вітамінів групи В і С, але вироблення карнітину відбувається нормовано, тобто виробляється кількість, яка необхідна саме для цього тіла. У зв’язку з цим для підвищення результатів рекомендують використовувати карнітин додатково.

Дія левокарнітіна

Паливом для роботи карнітину є тригліцериди. Для правильного функціонування і перетворення жирових відкладень в енергію в роботу включаються безліч транспортних систем і ензимів. В кінцевому підсумку відбувається окислення аліфатичних одноосновних карбонових кислот з відкритою ланцюгом і синтез АТФ. Ступінь синтезу АТФ в мітохондріях безпосередньо залежить від надходження жирних кислот всередину. Керівником цієї роботи є L-карнітин.

Анаболічні функції

За даними досліджень проводилися експерименти, в яких брали участь кілька груп спортсменів різних видів спорту. Кожній групі давали однакові порції карнітину щодня протягом місяця. Після двох тижнів вживання відстежувалися збільшення швидкісно-силових якостей, зменшувався жировий прошарок, а також у деяких атлетів через місяць вага тіла впала на 6-8 кг з урахуванням щоденних занять в тренажерному залі. Таким чином можна зробити висновок, що прийом карнітину сприяє зменшенню ваги лише при фізичних навантаженнях. Також варто відзначити, що карнітин розумно вживати протягом місяця, далі необхідно зробити невелику перерву (2-3 тижні). Організм звикає до зовнішнього вступу карнітину і не сприймає біодобавку як жироспалювач. Також в ході емпіричних досліджень з’ясувалося: при грамотному використанні L-карнітину встановлюється захисна дія при апоптозі. Пояснюється це інгібуванням синтезу церамидів.

Де купити?

Карнітин – одна з найбільш затребуваних спортивних біодобавок на просторах фітнес-індустрії. І якщо виникає бажання придбати цей препарат, значить, людина сподівається отримати певний результат. Купівля карнітину зараз можлива в будь-якому інтернет-магазині спортивного харчування. Але що пропонує продавець, відомо тільки йому. Спортивне харчування настільки увірвалося в життя людей, що навіть ті, хто раніше вважав його хімією, вживають самі. Карнітин має кілька форм розфасовки (капсули, порошок, таблетки, рідка форма). Відмінність лише в дозуванні, а форма прийому карнітину ролі не грає. Поважаючий себе інтернет-магазин повинен надавати покупцю відповідні сертифікати якості. Але це не настільки важливо, головне – це відгуки і ціна на продукт. Якщо ціна на карнітин занижена або відгуки про постачальника товару сумнівні, краще відмовитися від такого продукту. Настійно рекомендовано купувати карнітин та інші категорії спортивного харчування тільки у перевіреного продавця.

Інструкція по застосуванню

Фармакологічна дія

L-карнітин – речовина натурального походження – вперше був здобутий з м’яса. Препарат нормалізує анаболічні функції і роботу шлунково-кишкового тракту. Має метаболічну дію, включає в роботу жирові відкладення, перетворюючи їх в енергію, прискорює відновлення структурно-функціональних елементарних одиниць, є інгібітором ендокринної залози.

Фармакокінетика

Використання карнітину в порошковій, рідкій або капсульованній формі забезпечує засвоюваність діючої речовини 15-50% в залежності від обміну речовин людини. Потрапляючи в організм, активна речовина потрапляє до печінки, нирок і міокарду і м’язової тканини. Виводиться з організму за допомогою нирок.

Джерело: Proteininkiev