На яку зарплатню живуть топ-менеджери в Україні

10.02.2018

Експерти дізналися, що сьогодні пропонує ринок праці та скільки заробляють топ-менеджери України.

Незважаючи на те, що вакансій на посаду топ-менеджерів по всій країни не так багато, українські фінансисти провели ретельний аналіз ринку праці, в результаті якого стало відомо, яку заробітну плату отримують українські топ-менеджери.

Як повідомляє онлайн-журнал The Point, акціонери, які на момент кризи брали в свої руки управління компаніями, вже змінили напрямок в бік найманого менеджменту, проте роздмухувати адміністративний апарат тепер уже невигідно.

На яку зарплатню живуть топ-менеджери в Україні

Експерти також розповіли ЗМІ про останні тренди в менеджменті. Сьогодні українські підприємці націлені на зменшення кількості управлінських кадрів і перехід на проектне управління. До того ж, більшість роботодавців замість найму управлінців вважає за краще «вирощувати» їх з власних співробітників. Експерти зробили припущення, що саме з цієї причини попит на топ-менеджерів стрімко падає.

Що стосується розміру заробітної плати українських топ-менеджерів, то його не можна назвати вражаючим. Більш того, топ-менеджери — це саме та категорія вакансій, де роботодавці часто не вказують розмір заробітної плати. Передбачається, що про заробітну плату здобувачі домовляються на співбесіді з роботодавцем. В середньому по Україні топ-менеджери отримують від 16 до 32 000 гривен на місяць.

Так чи інакше, якщо порівняти доходи топ-менеджерів з доходами співробітників нижчого рангу, то перші живуть набагато краще. Якщо рядові співробітники нерідко бувають причетні до азартних ігор казино з метою підзаробити, то топ-менеджерам це просто непотрібно. Причиною тому є те, що кожен п’ятий топ-менеджер є генеральним директором якогось підприємства. А їм, як правило, азартні ігри та інші забави просто не потрібні за статусом.

Крім генеральних директорів, 17% роботодавців шукають собі директорів з персоналу і директорів з фінансів, 12% — директорів філій та IT-директорів і всього лише 1% — директорів з логістики, так як це найвужча специфіка.

Якщо говорити про географічні місця з вакансіями на посаду топ-менеджера, то майже половина пропозицій можна знайти у Києві. У Харкові, для порівняння, таких пропозицій у 5 разів менше. Примітно, що грамотних управлінців за гідну заробітну плату шукають і за кордоном. Таких вакансій більше 2%.

На закінчення, можна зробити висновок, що ситуація на ринку праці у цій сфері мало стабільна. У претендентів набагато більше шансів знайти роботу через знайомих або через агентство, ніж на сайтах.