Значення кредиту у сучасному суспільстві

15.04.2018

У сучасному суспільстві існує неоднозначне ставлення до існування системи кредитування. Дехто з розумінням та лояльністю сприймає кредитування, інші ж – з упередженням. Існує думка, що кредити не вирішують проблеми людей, а навпаки – створюють їх. Давайте розбиратися, чи є гроші в кредит рішенням життєвих негараздів та потреб.

Історія виникнення кредитів

Перші кредитні відносини, на думку істориків, виникли за часи далеких пращурів понад п’ять тисяч років потому. Люди брали в борг у більш успішних сусідів, віддаючи згодом або іншим добром, або тим самим предметом. Перші зафіксовані випадки кредиту належать до періоду Давньої Греції, Риму та Єгипту. В якості гарантії кредиту виступало життя людини, якій необхідні були гроші. Нерідко боржники ставали рабами кредиторів. Так справи виглядали багато років тому.

Кредити пройшли непростий шлях до своєї цивілізованої форми.

Сучасні кредити

Чому ж людство не відмовилося від такого явища як кредит? Бо на даному етапі розвитку економіки без кредитування практично неможливі повноцінні фінансові стосунки між контрагентами. Кредити посідають одне з найголовніших місць у системі банківських послуг та розрахунків у цілому, тому заборона позик призведе до краху світової економіки. Це як відмінити гроші сьогодні.

Гроші були придумані як універсальний бартерний інструмент, за допомогою якою люди могли б обмінювати свої блага на потрібні речі одразу, а не проходячи низку етапів. Одними з перших грошей було визнано мушлі, що цінилися за прекрасну форму та екзотичний вигляд. До того часу, щоб отримати овочі, рибалці доводилося йти до продавця та намагатися обміняти рибу на овочі. Якщо цей рибалка не встигав прийти першим серед інших колег, то процес здобуття овочів ставав проблемою. Бідолашному рибалці доводилося шукати інші предмети обміну поки риба лишалася достатньо свіжою.

З появою кредиту рибалка міг просто попросити овочі в борг.

Кредити фізичним особам

В силу менталітету українським користувачам банківських послуг важко сприймати існуючі умови надання позик через призму вигідності. В той час як жителі Західної Європи та США активно користуються кредитними послугами. У чому причина такої розбіжності? У цільовому призначенні кредитних коштів.

Український споживач звертається до банку та фінансових установ все частіше для міні-позик для купівлі дрібної побутової техніки чи електроніки (смартфонів, ноутбуків). Більш серйозні суми позики беруться набагато рідше та в окремих випадках: автокредит, іпотека, готівковий кредит на  важливі для позичальника цілі (лікування, наприклад).

Серед недоліків кредитних послуг українських банків можна зазначити високі відсотки по кредиту. Але сума користування кредиту виправдовується високими ризиками діяльності та нестабільністю національної валюти.

Європейські та американські споживачі кредиту сприймають його як можливість користуватися коштами банку за певну платню. Тому відсоток кредитних операцій на Заході вищий, ніж у порівнянні з українським ринком позик. Мета взяття позики може бути найрізноманітніша: навчання, кредит на авто, іпотека, відкриття власної справи.

Звичайно, велику роль грає і більший рівень доходів, ніж в Україні, та дещо інші умови виплати позик.

Підприємницьке кредитування

Бізнес-кредитування забезпечує повноцінне функціонування підприємства. Операційні цикли самого підприємства та його контрагентів суттєво відрізняються. Фірмам доводиться залучати сторонні кошти, чекаючи поки партнери перерахують кошти. Очікувати оплати від кожного клієнта, щоразу призупиняючи діяльність, безглуздо та неможливо.

Кредити – важлива частина фінансового світу, але кожен сам вибирає доцільність користування послугами кредитування.