Як стати студентом у Польщі?

11.05.2018

Перспектива навчання за кордоном приваблює багатьох абітурієнтів. Сьогодні є багато можливостей для того, щоб така мрія стала реальністю. Проте не всі знають, що саме для цього потрібно. На цю тему існує багато міфів і чуток. Хтось вважає, що для отримання вищої освіти в Польщі, потрібно, щоб здобувалася й середня освіта в Польщі після 9 класу або іншій європейській країні. Дізнайтеся, що потрібно, аби стати студентом польського вищого навчального закладу.

Що потрібно знати тим, хто хоче стати студентом польського вишу

  • Вам треба мати загальну пoвну cередню освіту (щоб вступити на перший ступінь) або диплом бакалавра чи спеціаліста (щоб вступити на другий ступінь).

  • Не існує якихось вікових обмежень, тому навчатися в Польщі може майже кожен охочий. Абітурієнти здають документи в Україні, і для цього не потрібно їхати за кордон.

  • Зазвичай не потрібно складати вступні іспити, хіба в індивідуальних випадках. На результати ЗНО зважати ніхто не буде, тому не обов’язково його складати. Будуть враховуватися лише документи, які підтверджують, що Ви завершили навчання у певному закладі, а саме атестат чи диплом. Найчастіше перед тим, як починається навчальний рік, абітурієнти протягом місяця мають пройти курс польської мови й скласти іспити після того, як він завершиться.

Краще завчасно взяти уроки польської. Можна піти на курси польської мови чи звернутися до гарного викладача. Головне встигнути отримати потрібну базу знань і вкластися в терміни. Завдяки цьому абітурієнт комфортно почуватиме себе в Польщі вже у перші тижні свого перебування там. Найліпше починати заняття хоча б за півроку до від’їзду.

Існує й англомовна форма навчання в Польщі. Якщо Ви хочете вибрати саме таку, то бажано, щоб оцінка з англійської була десять балів або вище. При цьому в атестаті повинно зазначатися, що в школі поглиблено вивчається англійська. Неодмінно слід додати сертифікат, який підтверджуватиме володіння мовою на рівні В2 або залежно від вимог вибраного Вами навчального закладу.

Вступати до польських вишів можна двічі на рік. Це дозволяє уникнути втрати цілого навчального року для абітурієнтів, які з певних причин не змогли почати навчання з 1 жовтня.

У приватних вищих навчальних закладах можуть приймати документи вже й після того, як почалося навчання. Іноді після того, як набір закривається, прийом документів може бути продовжений на два тижні. Це може статися в разі, коли кількість студентів недостатня. Тоді є шанс вступити до вишу тим, хто не встиг цього зробити раніше.

Представники української молоді мають різні зацікавлення й захоплення. Хтось мріє навчатися в Польщі на архітектора, а когось приваблює медична освіта в Італії. Головне – добре подумати й усе зважити перед тим, як обрати фах, навчальний заклад і країну. Бажаємо успіхів!