10 цікавих фактів про піцу

22.08.2018

Піца настільки популярна, що знаходиться чимало людей, які намагаються пов’язати своє ім’я з цією стравою назавжди. Завдяки цим спробам ми дізнаємося масу цікавих подробиць.

піцца

• Хоч італійці і вважають піцу своїм «коником», але рекорд з приготування найбільшої в світі її представниці належить працівникам супермаркету в Норвуде, що в ПАР. Діаметр тієї піци дорівнював 37,4 метра, а важила вона більше 12000 кг. Щоб її приготувати таку піцу кухарі витратили 4,5 тон борошна, 1,8 тон сиру і майже тонну соусу! Це було в 1990 році, але бажаючих повторити цей подвиг поки не знаходилося.

• Найбільшу прямокутну піцу приготували, знову-таки, не в Італії. Зробив це Білл Бехр і його помічники з штату Айова в Америці. З 9 500 коржів вони спорудили піцу 39,32 на 30,05 метра. Звісно, продукти не пропали даром і все це з величезним задоволенням з’їли 5200 жителів невеликого містечка. При цьому було підраховано, що кожному дісталося не менше 10 шматків.

• Але все-таки італійці внесли свою лепту в цю череду рекордів. Так, найдорожчу піцу роблять саме на батьківщині Мікеланджело і Леонардо да Вінчі. Італієць Ренато Віола кладе в свою страву омара, червоного лангуста, креветки, три види ікри і рожеву сіль. Кожен з продуктів сам по собі не відрізняється демократичністю цін, а в поєднані разом і зовсім роблять вартість піци астрономічною.

• Піца настільки популярна, що тільки в Америці щосекунди з’їдається не менше 350 шматків. При цьому статисти запевняють, що представниці прекрасної половини планети вибирають вегетаріанську піцу, в той час як їх половинку роблять вибір на користь м’ясної складової.

• Найпопулярніша начинка — пепероні — гостра салямі. Її кладуть в кожну третю піцу. Про це говорять проведені опитування серед любителів цієї страви і власників піцерій.

• По всьому світу кількість піцерій б’є рекорди. В Америці кожен шостий заклад громадського харчування пропонує своїм відвідувачам саме цю страву.

• Медикам теж вдалося внести свою лепту в низку цікавих фактів і з’ясувати цікаве про піцу. На думку ескулапів, якщо хоча б двічі на тиждень з’їдати по шматку піци, ризик раптового нападу інфаркту знижується в два рази.

• Є думка, що вживання піци здатне знизити ризик виникнення раку. Чи то так на організм діють інгредієнти, то чи задоволення, яке отримує від поїдання цієї страви, робить настільки великий ефект — поки не ясно.

• Медики так захопилися пошуком користі в піці, що був випадок, коли хлопцеві прописали цю страву як ліки. Справа в тому, що він страждав на занадто широкі судини. Щоб виправити ситуацію лікар призначив йому дієту з підвищеним вмістом … піци. Холестерин повинен був звузити судини.

• Любителі піци зайшли так далеко, що випустили цілу серію парфумів із запахом цієї страви. Тепер кожен бажаючий цілими днями може бентежити оточуючих, спокушаючи їх запахом свіжої піци.

Автор статті: Доставка піци у Львові Smaki-maki – смачна гаряча піца з цілодобовою доставкою 24/7.