Вибір акумуляторів для сонячних батарей

13.11.2018

Сонячні батареї є перспективним джерелом електроенергії, яке вже в недалекому майбутньому має повністю замінити теплові, атомні та гідравлічні електростанції, що значно зашкоджують довкіллю. В контексті української енергетики будівництво сонячних електростанцій та навіть встановлення в себе вдома декількох батарей є вигідним бізнесом. Держава за так званим «зеленим тарифом» закуповує енергію, що виробляється фотоелектричними модулями.

Основні параметри вибору

Щоб почати заробляти на виробництві світла, слід придбати до наявних модулів акумуляторні батареї. Вони призначені для збереження виробленої енергії. Обирати акумулятори слід, звертаючи увагу на наступні параметри:

  • різновид акумуляторної батареї;
  • ємність;
  • напруга системи.

Слід пам’ятати, що напруга сонячних батарей завжди має бути трохи більшою за відповідний показник акумулятора, аби можна було компенсувати втрати. При цьому напруга мережі має бути кратною 12, 24, 48 чи 96 Вольтам. Комфортної напруги струму можна досягнути через з’єднання акумуляторів різними способами, про які можна більше дізнатися на відповідних онлайн-сервісах.

Моделі акумуляторів за типами відрізняються терміном зберігання енергії, ємністю, габаритами, кількістю циклів заряду та розряду (своєрідний термін придатності), вартістю та за іншими показниками. Головне, аби модель мала низький рівень саморозряду, могла працювати з малими струмами при негативних температурах та потребувала мінімальних вимог з обслуговування.

Типи акумуляторів

Всього можна виділити два типи батарей для сонячних модулів. Вони працюють за технологіями AGM (абсорбуючі скляні мати) та GEL (гелеві пристрої). Перші акумулятори являють собою звичайну склотканину з електролітом, що розміщений між пластинами з різними полюсами заряду.  Їх термін придатності складає 5-10 років, вони витримують від 200 до 800 циклів заряду-розряду в залежності від відсотку глибини. Такі акумулятори радше підійдуть задля систем рідкісного живлення з низьким циклуванням. AGM-акумулятори більше прослужать, якщо дотримуватися оптимальних температур використання та не розряджати батарею.

В гелевих акумуляторах, що їх можна придбати в компанії «Гранд Оверон», замість сепаратора між пластинами зі свинцю використовується силікагель, завдяки чому пластини не розсипляться та не вийдуть з ладу. Такі пристрої досить стійкі до глибоких розрядів. Термін придатності тут також складає 5-10 років, а от кількість циклів у півтора рази вище, аніж у випадку з AGM-акумуляторами. Коштують вони дорожче, але повністю підходять для автономного енергопостачання.

Розібравшись у різновидах акумуляторів для сонячних батарей, кожен зможе обрати для себе більш прийнятний варіант, що зумовлений основною метою використання цих виробів.