Робота в Польщі для жінок: нюанси, які потрібно знати

21.02.2019

Сьогодні жінки можуть будувати кар’єру та займатися трудовою діяльністю, отримуючи таку ж оплату, як і чоловіки. Гарною можливістю втілити свою мрію стати заможною є робота в Польщі. Вона дозволяє не тільки заробити грошей, але й подорожувати, набути нового досвіду.

Хто зможе працювати в Польщі

Для того, аби наважитись на роботу за кордоном, потрібно бути сміливою та рішучою жінкою. Дехто з українок прагнуть опинитися за кордоном, бо там вже працюють їх чоловіки. Для слабої статі поляки пропонують більш легшу роботу, ніж для сильної. Популярні вакансії по збору ягід, урожаю, роботі в полі. Сезонна робота розпочинається після зими і триває аж до початку осені. Яку суму отримає заробітчанка, залежить лише від її працелюбності.

Ще українки можуть спробувати себе в якості помічниць в ресторанах (офіціантки, кухарі, прибиральниці), на пошті, в теплицях, на фабриках. Робота в Польщі для жінок у 2019 не передбачає особливої підготовки та досвіду роботи. У більшості випадках вони не потрібні, хоча й будуть перевагою, дозволивши знайти більш вигідну оплату праці.

Основний стимул, який направляє жінок до Польщі – це заробіток, який не можна навіть порівнювати з тим, пропонують українські роботодавці. Більшість пропозицій по роботі включають в себе безкоштовне проживання та харчування, що дозволяє відкласти більше грошей.

В інтернеті можна знайти багато відгуків про роботу в Польщі – як негативних, так і позитивних. Все залежить від людини, її наміру працювати, специфіки роботи, агентства, роботодавця. Краще спробувати один раз самому, ніж вірити відгукам.

Як правило, працювати потрібно 8-12 годин на день, шість днів на тиждень. Та така робота має відповідну оплату. У середньому жінки можуть заробити від 2400 до 3600 злотих в місяць. Поляки цінують українських заробітчанок за їх відповідальність, готовність виконувати завдання підвищеної складності, пунктуальність. Вони залюбки підписують з ними довготермінові контракти, які вигідні обом сторонам.

Що потрібно знати та вміти

Вимоги, які висувають поляки, різняться від специфіки праці. Наприклад, в сфері обслуговування потрібно володіти польською мовою на базовому рівні. Якщо ж праця на фабриці, особливих вимог нема. Головне – це відсутність поганих звичок, бажання вчитись, відповідальність. Якщо робота не потребує кваліфікації, вікові обмеження також відсутні. Зможуть працювати як студентки, так і пенсіонерки.

Після того, як Польща ввійшла до складу ЄС, багато поляків почало їздили на заробітки в Німеччину, Італію, Ірландію. У країні утворився дефіцит робочих, який компенсують українці. Це вигідно всім.

Один з плюсів роботи в Польщі – її недалека територіальна віддаленість. Дібратися додому для українок не зіставить клопоту. Переїзд порівняно короткотривалий, і не втомлює. Щодо мови, то вивчити польську, перебуваючи серед носіїв мови, надзвичайно легко. Вона подібна до української, тому більшість слів зрозумілі на інтуїтивному рівні.

Щоб не переживати про проблеми з законом, слід подумати про легальність перебування в країні. Потрібно підготувати відповідний пакет документів, отримати дозвіл на працю. Про все це можуть подбати професіонали з великим досвідом.