Як підготуватися до святкування Масляної

21.02.2019

Масляна – одне з улюблених весняних свят в нашій країні. Воно дуже багатогранне. З одного боку, це час масових гулянь і багатого столу. А з іншого боку, це час підготовки до Великого посту. Як же правильно організувати час на Масляний тиждень? У цьому Вам допоможе невеликий екскурс в історію і список народних прикмет і повір’їв, пов’язаних з Масляною.

Чому ми святкуємо Масляну

Масляна – це символ перемоги весни над зимою, нового витка природного циклу. Раніше її відзначали за тиждень до весняного рівнодення. Після приходу християнства дата змістилася. Сьогодні дата святкування Масляної прив’язана до християнського свята Великодня. Масляний тиждень символізує підготовку віруючих до Великого посту, найбільшого в християнстві.

Масляний тиждень: що в який день потрібно робити

Традиції та обряди святкування Масляної дуже давні. Вони пов’язані з пробудженням природи після довгої зими, родючістю і сімейним життям. Приготування до свята починалися заздалегідь. Проводилося прибирання в будинку, підготовка житла і начиння до святкування. Цим займалася переважно жіноча половина. За кожним днем на Масляному тижні був закріплений певний обряд:

  1. Понеділок – «Зустріч». Печуть поминальні млинці і роздають нужденним. Є повір’я, що млинці – це не тільки символ сонця, але і традиційне поминальне блюдо.
  2. Вівторок – «Заграш». День, в який призначали оглядини нареченої.
  3. Середа – «Лакомка». День відвідування тещі, яка щедро пригощає зятя млинцями, ватрушками і киселем.
  4. Четвер – «Разгуляй». Час загальних гулянь і бурхливих веселощів. Відзначають дружніми компаніями.
  5. П’ятниця – «Тещини вечірки». У цей день зять запрошує тещу в свій будинок з візитом. При цьому за традицією вона сама повинна принести частування заздалегідь.
  6. Субота – «Зовичні посиденьки». Час для сімейних зустрічей з рідними, сестрами і братами. На столі повинні бути присутніми вареники, пироги, млинці, риба.
  7. Неділя – «Прощена неділя». Останній день Масляного тижня. Створює настрій умиротворення і всепрощення. Люди готуються до Великого посту і прибирають зі столу рибу і молочні продукти.

Що їсти на Масляну

Головною стравою Масляної є млинці – образ сонячного диска. Слов’яни поклонялися Сонцю як божеству, яке дарує силу і енергію, що символізує перемогу весни над зимою. Млинці готували з борошна різних сортів: пшеничного, гречаного, вівсяного, кукурудзяного. Всі необхідні для святкового столу продукти закуповувалися заздалегідь на ярмарках.

Також невід’ємним атрибутом Масляної є вареники з різними начинками та інші страви з тіста. Смачні рецепти на Масницю включають пироги, ватрушки, страви із запечених грибів і риби.

Тепер ви знаєте всі тонкощі святкування Масляної. Важливо пам’ятати, що це час примирення з ближніми, створення теплої атмосфери прощення і любові. Проведіть його із задоволенням в колі рідних і друзів.