Що очікує «зелений тариф» після 2030-го року в Україні

13.05.2019

Найбільшою популярністю користуються сонячні панелі, виготовлені з кристалічного кремнію. Номінальна потужність таких пристроїв – від 10 до 300 Вт. І однією з головних причин популярності використання таких модулей є можливість користування «зеленим тарифом».

Власник, що обладнав свій будинок сонячною станцією, має змогу продавати різницю між виробленою сонячною станцією та спожитою домоволодінням. Більш висока потужність станції дозволяє отримувати більше «надлишків» електроенергії, тобто можна вигідно їх продати завдяки «зеленому тарифу».

Результат пошуку зображень за запитом "сонячні станції зелений тариф"

Особливості «зеленого тарифу»

Споживачі (і фізичні особи, і юридичні) можуть обладнати СЕС, але є деякі умови. Ті, хто бажає встановити сонячну станцію з метою використання в багатоквартирному будинку, не зможуть скористатися перевагами «зеленого тарифу».

Взагалі, процедура отримання цього права потребує отримання дозволу на закупівлю обладнання, а також наявність рахунку у банку, і нарешті передбачає укладання договору купівлю-продажу з компанією, що постачає енергію.

На даний час передбачається можливість використання власниками сонячної електростанції (приватної або державної) обладнання, потужність якого не перевищує 30 кВт. На сьогодні (з 2017-го по 2019-й рік) «зелений тариф» коштує для українців 0,18 EUR/кВт.

Тому якщо маєте вільни шмат даху чи землі гайда заробляти на продажі електроенергії від сонячних батарей, більше https://prel.prom.ua/g10284535-sonyachni-elektrostantsij-pid

Користування «зеленим тарифом» регулюється на законодавчому рівні. Положення відповідного нормативного акту говорять про те, що альтернативними джерелами енергії вважаються різні види поновлюваних джерел, у тому числі й сонячна енергетика. Крім того, в законодавчому акті йдеться мова про те, що обладнання має бути сертифіковане згідно законодавчих положень. Цей закон діятиме до 2030 р. включно.

Що очікує «зелений тариф» після 2030-го року

Перспективи продовження використання зеленого тарифу українцями виглядають доволі позитивно. Наша країна переймає досвід більшості провідних країн світу, де вже давно впроваджено можливість використання «зеленого тарифу». Такі країни як Саудівська Аравія та США виділяють великі кошти на обладнання сонячних станцій: в першій заплановано провести інвестиції на суму близько 200 млрд долл, у другій (в Каліфорнії та на Флориді) частково перейдуть на використання енергії сонця.

Жителям України особливо вигідно знайти можливість уникнути постійних складностей, які завжди викликає підвищення вартості оплати електроенергії. На сьогоднішній день в нашій країні найвища ціна зеленого тарифу в світі – 0,18 EUR. Як результат, йде активне залучення інвестицій. Так, у 2018-му було інвестовано близько 500 млн долл. Очевидно, що в найближчий час цей вид інвестування може стати пріоритетним напрямком державної економіки.

Сенс процесу енергетичної трансформації полягає не в заміні одного джерела енергії іншим, а перспективи економічної та індустріальної трансформації.

Нещодавно Верховна Рада прийняла в першому читанні законопроект про нову систему підтримки «зелених» електростанцій. Високий тариф планується істотно знизити та перейти до системи аукціонів. Енергетична стратегія «Безпека, енергоефективність, конкурентоспроможність» передбачає збільшення використання відновлюваних джерел енергії в Україні до 2035 року до 25% від обсягів загального первинного постачання енергії.

Для домогосподарств (об’єктів до 500 кВт ) пропонується продовжити дію «зеленого» тарифу до 2040 року.