Письмові столи по фен-шуй — наскільки це суттєво?

15.05.2019

Останнім часом спостерігається непідробна цікавість до китайської філософії фен-шуй, що обіцяє своїм послідовникам зростання фінансового успіху, кар’єри, удачі і благополуччя. Не беремося заперечувати ці постулати, хоча будь-яка філософія – це в першу чергу не зовнішні атрибути, а внутрішні переконання і засадничі правила життя.

Але хто знає – можливо й в урізаному вигляді фен-шуй працює? Достатньо лише правильно оформити офісне приміщення чи домашнє робоче місце, підібрати офісні меблі, що відповідають конкретним засадам, розмістити її відповідно до правил цього вчення — і відразу ж відчуєте прилив життєвих сил, а усі бізнес-проекти будуть вдалими і прибутковими? Якщо це так, спробуємо провести порівняльний аналіз письмових столів з точки зору вчення фен-шуй.

Яким повинен бути письмовий стіл?

Навряд чи розміри письмових столів були прописані засновниками філософії. Скоріш за все наші сучасники адаптували стародавнє вчення до сучасних вимог. Та все ж – які вони? Згідно з твердженнями адептів фен-шуй письмовий стіл має бути

  • заввишки 840 мм,
  • із стільницею 1520х890 мм.

Вважається, що стільниця більшого розміру змусить людину відчувати себе заваленою роботою. Стіл менших розмірів спровокує відчуття утиску.

Не беремося коментувати психологічні твердження, відмітимо лише, що стандарт висоти письмових столів, пропонованих вітчизняною промисловістю, 720-780 мм. Погодьтесь, людині середнього зросту саме за таким столом комфортно працювати. Середній розмір стільниці – 1100х620 мм. Звичайно, якщо дозволяє площа приміщення, обирають модель з масштабнішою стільницею. Іноді їх роблять за індивідуальним замовленням – приміром, в конференц-зал, де потрібні столи великих розмірів.

Модні і комфортні письмові столи з заокругленими кутами, кутові моделі чи моделі з заокругленою стільницею навряд чи відповідають засадам фен-шуй, але вони дуже зручні. А завдячуючи тому, що робоче місце співробітника, яке обладнане зручним письмовим столом, максимально комфортне, підвищується продуктивність його роботи.

Тому можливо при виборі моделі письмового столу орієнтуватись все ж таки на стандарти ергономіки, якість і зручність, а не на філософію Стародавнього Китаю? Вибір за вами. Але якщо ви активний прибічник фен-шуй, підкажемо декілька принципів організації робочого місця і офісу.

Установка стола по фен-шуй

Робоче місце повинно організовуватись під гаслом «попереду нові горизонти, позаду – гора». Отже стіл потрібно розміщувати так, щоб ви сиділи спиною до стіни. Якщо це неможливо, розмістіть за кріслом прегородку. Перед столом повинен бути максимально відкритий простір, але не двері. Не бажано також, щоб позаду або перед вами був кут кімнати.

Але яку б модель столу ви не обрали та як би його не розташували, бажаємо вам успіхів і процвітання. Впевнені, що серед вітчизняних моделей письмових столів ви знайдете потрібні саме вам.