Що таке експертна оцінка землі і яка її роль при продажі ділянки?

07.08.2019

Щодня в межах нашої держави укладаються десятки, ато й сотні угод з купівлі-продажу землі для різних цілей. Це може бути продаж ділянки під забудову, під садівництво чи вирощування городніх культур. Однак, якою б не була мета продажу, для здійснення цієї процедури доведеться зібрати чималий перелік документів, не останнє місце серед яких займає звіт про експертно-грошову оцінку земельних ділянок.

Для чого потрібен даний документ?

Зрозуміло, що встановити вартість земельної ділянки може кожен власник. Однак, навіть вказавши ціну, без відповідного звіту, що підтверджує вартість землі, продаж ділянки буде неможливим. Саме тому найкраще замовити експертне визначення вартості землі у професіоналів. При цьому, ви повинні врахувати, що оцінити ділянку за максимально короткий термін можливо лише тоді, коли ділянка виділена межами, або знаками, що підтверджують ці межі. В протилежному випадку вам доведеться додатково скористатися послугами з відмірювання землі відповідно до вашого плану.

Що необхідно зробити для проведення експертної оцінки землі?

Насправді, у цьому випадку ви маєте два варіанти:

  • Прийти до державної установи, дочекатися черги, подати заявку і чекати на проведення оцінки та видання відповідного документу.
  • Звернутися в приватну компанію, де за лічені дні і без зайвих клопотів ви зможете отримати експертну оцінку будь-якої земельної ділянки, що знаходиться в Києві чи сусідніх областях.

Зрозуміло, що другий варіант не безкоштовний, однак лише в такому випадку ви зможете зекономити свій час та продати земельну ділянку якнайшвидше. Тим паче, що для цього потрібно здійснити лише кілька кроків:

  1. Звернутися до перевіреної оціночної компанії, прикладом якої являється «RealExpert».
  2. Залишити заявку про необхідність здійснення оцінки.
  3. Почекати 1-З дні для проведення процедури спеціально підготовленими для цього фахівцями.
  4. Отримати необхідний документ, завдяки якому ви значно наблизитеся до продажу ділянки.

Єдине, на що варто звернути увагу, це вартість експертної оцінки. Вона встановлюється індивідуально в залежності від площі, місця розташування, призначення землі та багатьох інших факторів. Все це необхідно заздалегідь обговорити перед проведенням експертної оцінки.