Необхідність використання сонячної енергії

13.11.2019

Поновлювані джерела енергії можуть стати головним енергетичним ресурсом майбутнього. Нерівномірний розподіл світових запасів викопних ресурсів, швидке зростання населення планети, політичні конфлікти призвели до того, що більшість країн прагне до енергетичної незалежності. Цього частково можна досягти саме за рахунок виробництва електроенергії на основі ВДЕ.

В той самий час виникає гостра потреба, навіть необхідність, у зниженні негативного впливу на оточуюче середовище і, зокрема, мінімізації викидів небезпечних газів в атмосферу. І це ще одна з переваг ВДЕ, адже в процесі вироблення електро- і теплоенергії відсутні викиди парникових газів.

Тенденції використання сонячної енергії у різних країнах

Швидкий розвиток енергетики на основі ВДЕ виражається в удосконаленні існуючих технологій, зниження капітальних витрат і собівартості виробленої електроенергії, і в першу чергу це стосується сонячної і вітрової енергії.

Сьогодні компанія «Сонячна енергія» пропонує програми, спрямовані на підвищення енергоефективності та зниження викидів газів, в першу чергу за рахунок переходу до «невуглецевої» економіки. Частку ВДЕ планується збільшити більш 65 %% до 2050 року.

З країн Європи варто виділити Німеччину, яка в зв’язку з відмовою від атомної енергетики до 2022 року і вугільної – до 2038 року активно розвиває проекти сонячної і вітрової генерації, використання біомаси. Частку відновлювальної енергії у виробництві електрики планується збільшити більш 60% до 2030 року.

У Данії на вітроелектростанціях проводиться 43% від загального обсягу електроенергії, при цьому планується подальше збільшення масштабів у виробництві електроенергії: до 2030 року до 50%, а до 2050-го – до 100%.

Китай є світовим лідером з інвестицій в «зелені» технології в енергетиці і по виробництву сонячних батарей. Уряд КНР затвердив План щодо збільшення використання ВДЕ, згідно з яким генеруюча потужність сонячних станцій повинна досягти 110 ГВт, а вітряних – 210 ГВт.

В Індії більше 68% енергобалансу припадає на вугілля, проте програма розвитку ВДЕ передбачає показник в 175 ГВт встановленої потужності до 2022 року, з них 100 ГВт будуть припадати на сонячні і 60 ГВт – на вітрові електростанції. Також Індія планує побудувати першу в світі плаваючу сонячну електростанцію.